Cisár Akihito označil problémy s reaktormi za nepredvídateľné

NETKY.SK • 16 Marec 2011, 13:04 • 2 min
Cisár Akihito označil problémy s reaktormi za nepredvídateľné

Cisár Akihito označil problémy s reaktormi za nepredvídateľné

slovakia

left justify in out

img

Problémy s reaktormi v japonských jadrových elektrárňach sú nepredvídateľné. Povedal to dnes v mimoriadnom vystúpení japonský cisár Akihito, ktorý zároveň vyjadril hlboké znepokojenie z ničivého zemetrasenia "nezaznamenaného rozsahu".
      Ide o prvé vyjadrenia cisára od piatkového zemetrasenia. Mnohé japonské televízne stanice prerušili svoj program.
      Akihito (77) zároveň vyzval obyvateľov, aby si v týchto ťažkých časoch navzájom pomáhali. 
Ankara/Canberra - Turecké ministerstvo zahraničných vecí dnes varovalo svojich občanov pred cestovaním do zemetrasením postihnutého Japonska.
      Austrália dnes zvýšila stupeň varovania pred cestami do Japonska. Minister zahraničných vecí Kevin Rudd vyzval občanov, aby zvážili možnosť odchodu z Tokia a z ôsmich prefektúr, najviac postihnutých zemetrasením a vlnami cunami. Rudd spresnil, že varovanie súvisí s problémami  s japonskou infraštruktúrou a nie s obavami ohľadne reaktorov v zemetrasením poškodených jadrových elektrárňach.
Tokio - Počítačový systém SPEEDI, ktorý predpovedá šírenie rádioaktivity, nefunguje pre zlyhanie monitorovacích miest v okolí zemetrasením poškodenej jadrovej elektrárne v prefektúre Fukušima. Agentúra pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť nevie, kedy bude systém opäť v prevádzke, informovala televízia NHK. Úplnú funkčnosť sa však nepodarí obnoviť, pretože veľa monitorovacích jednotiek nie je v prevádzke pred výpadok elektrického prúdu.
      Systém SPEEDI na základe meraní na rôznych miestach, prevládajúceho vetra a iných poveternostných podmienok predpovedá, ako sa budú šíriť rádioaktívne látky v prípade úniku radiácie z atómových elektrární. Získané údaje sú určené na vypracovanie evakuačných plánov pre obyvateľov.
Tokio - Najmenej 1,6 milióna domácností je po piatkovom zemetrasení a cunami stále bez vody. Oznámilo to dnes japonské ministerstvo zdravotníctva.
      Vodu nemá ešte 320.000 domácností v prefektúre Fukušima, 290.000 domácností v prefektúre Mijagi, 110.000 domácností v prefektúre Iwata a 670.000 domácností v prefektúre Ibaraki. Ministerstvo zdravotníctva poslalo do najviac postihnutých oblastí 309 cisterien.
      Elektrárenská spoločnosť TEPCO informovala, že bez elektriny je 850.000 domácností.
Tokio - Radiácia v jadrovej elektrárni Fukušima-I sa podľa televízie NHK znížila natoľko, že dočasne evakuovaní zamestnanci sa môžu vrátiť do jej areálu. Podľa spoločnosti TEPCO ich tam bolo o 03.30 h SEČ 180, no práce na chladení reaktorov zatiaľ nemôžu pokračovať.
Peking - Michael O'Leary, zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Číne, uviedol, že neexistujú dôkazy o šírení signifikantnej úrovne žiarenia z Japonska do Ázie a ďalších oblastí a vyzval vlády a verejných predstaviteľov jednotlivých krajín, aby podnikli kroky na zastavenie šírenia nepodložených správ.
Tokio - Japonská vláda rozhodla z preventívnych dôvodov o evakuovaní obyvateľstva z desaťkilometrového okruhu okolo elektrárne Fukušima-II. Tamojšie štyri reaktory sú odstavené a zatiaľ z nich neunikla žiadna rádioaktivita. Fukušima-II je vzdialená asi desať kilometrov od Fukušimy-I, kde zlyhalo chladenie všetkých šiestich reaktorov,
      Ministerstvo obrany rozhodlo o vyslaní okolo 6400 záložníkov do postihnutých oblastí, aby pomohli tam pôsobiacim 70.000 vojakom. Na záchranných a vyslobodzovacích prácach sa má podieľať celkom 100.000 vojakov, čo je 40 percent stavu japonských ozbrojených síl.
      Tokio - K 08.00 h SEČ si zemetrasenie vyžiadalo oficiálne 3771 obetí, najmenej 8181 osôb je nezvestných a 2218 utrpelo zranenia. Oznámila to polícia.

Zdroj: TASR/Kjódo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies