Cisár Akihito oslavuje výročie, Japonsku vládne už 25 rokov

NETKY.SK • 11 November 2015, 11:26 • 2 min
Cisár Akihito oslavuje výročie, Japonsku vládne už 25 rokov

TOKIO - Slávnostná intronizácia japonského cisára Akihita sa v Tokiu konala pred 25 rokmi - 12. novembra 1990. Akihito je v súčasnosti jediným panovníkom na svete s titulom cisár a zároveň prvým japonským vládcom, ktorý nie je považovaný za božského. Jeho otec sa v deklarácii z roku 1946 vzdal výsady, že jeho moc pochádza od Boha.

slovakia

left justify in out

Podľa japonskej ústavy z roku 1947 je cisár symbolom štátu a jednoty národa. Jeho postavenie sa odvodzuje od vôle ľudu, ktorý je nositeľom zvrchovanosti. Cisár nemá žiadnu zákonodarnú, výkonnú ani súdnu moc, jeho povinnosti v štátnych záležitostiach sú formálnej a protokolárnej povahy.


Akihito je 125. japonským panovníkom v tradičnom počítaní nástupníctva cisárov. Cisárom sa stal 7. januára 1989 po úmrtí svojho otca cisára Hirohita. Oficiálny obrad sa v cisárskom paláci v centre Tokia uskutočnil 12. novembra 1990 po uplynutí stanoveného obdobia oplakávania smrti predošlého vládcu. Nový cisár Akihito v tradičnom odeve z hodvábu vtedy za prítomnosti mnohých dvoranov absolvoval rituál vďakyvzdania za novú úrodu ryže. Akihito vyrastal ako korunný princ na cisárskom dvore v zajatí tradícií. Prelom v jeho výchove po ukončení druhej svetovej vojny spôsobil príchod americkej učiteľky Elizabeth Gray Viningovej, ktorá podľa cisárskeho dvora mala otvoriť princovi okná do vonkajšieho sveta. Hoci ho vyučovala len počas štyroch rokov, hlboko ho ovplyvnila. Bola tiež jediným zahraničným hosťom na jeho svadbe v roku 1959.


Akihito si ako prvý zobral manželku neurodzeného pôvodu Mičiko a čiastočne prispôsobil svoj život západnému štýlu. Spolu s Mičiko majú tri deti, dvoch synov a dcéru, ktorá po svadbe s neurodzeným človekom opustila palác. Cisárovi vo februári 2012 zaviedli bypass. Počas hospitalizácie prevzal za Akihita panovnícke povinnosti jeho syn, korunný princ Naruhito.
Komisia japonskej vlády v novembri 2005 oficiálne navrhla, aby v budúcnosti mohli nastúpiť na cisársky trón aj ženy a ich potomkovia. K zmene zákona malo dôjsť pre dlhodobé udržanie monarchie, nie z dôvodu rovnosti pohlaví v paláci. V septembri 2006 sa však narodil prvý mužský potomok v japonskej cisárskej rodine po vyše 40 rokoch. Debata o revízii zákona o nástupníctve na trón z roku 1947 bola odložená na neurčito.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona