Cirque du Soleil opäť v Bratislave, za Quidam si vyslúžil standing ovation

NETKY.SK • 6 Február 2015, 06:31 • 2 min
Cirque du Soleil opäť v Bratislave, za Quidam si vyslúžil standing ovation

BRATISLAVA – Cirque du Soleil začal vo štvrtok večer (5.2.) v Bratislave sériu siedmich vystúpení s predstavením Quidam.

slovakia

left justify in out

Po tituloch Saltimbanco (február 2012) a Alegría (september 2013) je to už tretia návšteva slávneho kanadského cirkusu v slovenskej metropole. Do tretice všetko dobré a do tretice standing ovation vypredaného hľadiska pre súbor za ich premiérové vystúpenie.
      

Quidam je príbeh mladej Zoé. Tá je znudená, odmeraná a nevšímavá. Rodičia neprejavujú o svoju dcéru záujem. Jej život stratil zmysel, no Zoé sa snaží zaplniť prázdnotu a utieka sa do imaginárneho sveta Quidam, kde stretáva postavy, ktoré jej pomáhajú na ceste k oslobodeniu jej duše. Scenár a réžiu tohto príbehu vytvoril Franco Dragone, artistické čísla vytvoril Richard Dagenaic, pohybové kreácie Gilles Ste-Croix, choreografom je Debra Brown, hudbu zložil Benoit Jutras.
      

Deväť obrazov ponúklo tanečné, zábavné a artistické výkony s prvkami najvyššej akrobacie. Každý pohyb, každá sekunda programu od prvej po poslednú minútu je dokonale prepracovaná, choreografia dbá precízne na každý jeden pohyb všetkých umelcov, či sú už v centre pozornosti, alebo tvoria zbor na scéne. K tomu svetelné i zvukové efekty, živá kapela a živý spev na scéne. V predstavení účinkuje 46 artistov, sedem hudobníkov a spevákov, technické zázemie tvorí stovka technikov. Umelci, zvukári, osvetľovači, technici pohyblivých zariadení a kostyméri v tomto predstavení sú zo 17 krajín. Usporiadateľská agentúra zabezpečila ďalších 150 technikov na stavbu pódia.
      

Zaujímavý je aj pohľad do zákulisia za javiskom. To pripomína skôr telocvičňu a fitnescentrum dohromady so všetkými prístrojmi a náčiním na rozcvičenie a skúšku artistov. K tomu dve miesta na rýchle prezliekanie, kostýmy a doplnky majú svoje presné miesto v špeciálnych kufroch, každý kus odevu až po stužky do vlasov je presne označený.
      

Predstavenie Quidam malo svoju premiéru 23. apríla 1996, súbor precestoval päť kontinentov a svoju šou predviedol miliónom divákov. V jednom predstavení sa vystrieda 250 kostýmov, 250 párov topánok, 20 parochní, 30 klobúkov a 500 rôznych doplnkov oblečenia. Jeden kostým pri dennom praní má životnosť od šesť mesiacov až po dva roky. Každý artista vystrieda minimálne dva, najviac sedem kostýmov.
      

Pol druhej stovky členov Cirque du Soleil s predstavením Quidam strávi na starom kontinente päť mesiacov. Európske turné začali 3. januára vystúpením v španielskom Santa Cruz de Tenerife, do Bratislavy pricestovali z rumunskej Bukurešti. Ich ďalšími zastávkami budú Budapešť, Kodaň, Rotterdam, Oslo, Helsinki, Vilnius, Minsk, Moskva, Petrohrad, Linköping, Göteborg, Turku a Tallinn. Záverečným bude 6. júna vystúpenie vo švédskom Štokholme.
      

"Som z Mongolska, v súbore som štyri roky, pred Quidam som účinkovala v dvoch predstaveniach - Alegría a Michael Jackson: The Immortal World Tour. Od roku 2001 som bola v čínskom cirkuse, neskôr v Taliansku a od roku 2006 v ruskom cirkuse. Pohybovému a cirkusovému umeniu sa venujem od šiestich rokov," uviedla pre TASR hadia žena - akrobatka Baasansuren Enkhbaatarová. Jej meno je trocha komplikované, v súbore ju volajú jednoducho Baaska. "Pre rolu Quidam som trénovala päť týždňov v Montreale, potom so súborom Quidam dva týždne na cestách, kým som vystúpila na pódium," dodala Baaska. Na záver prezradila, že trocha trémy má pred každým vystúpením, nervozity sa nedokáže úplne zbaviť, ale na druhej strane ju upokojuje potlesk publika.
      

"To dnešné predstavenie je už tretím na Slovensku, je trocha iné, ale je nádherné," uviedla pre TASR Valéria Mudríková, riaditeľka umeleckej agentúry Vivien, ktorá cirkus na Slovensko priniesla. „Táto práca je prakticky stále o kontaktoch, naša agentúra dostala exkluzivitu na slovenské vystúpenia Cirque du Soleil pri ich ďalších európskych turné. Tešíme sa na to, je to veľmi drahý projekt, na druhej strane je to vysoko umelecký zážitok," dodala. Agentúra Vivien privezie 18. apríla do Bratislavy aj megahviezdu Robbieho Williamsa, ktorého koncert bol vypredaný v priebehu pol druhej hodiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona