Cirkevní lídri kresťanov v Rakúsku sa ospravedlnili za antisemitizmus

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 06:44 • 2 min
Cirkevní lídri kresťanov v Rakúsku sa ospravedlnili za antisemitizmus

VIEDEŇ - Rakúska katolícka i evanjelická cirkev sa v piatok formálne ospravedlnili za svoje antisemitské postoje a konanie pred a počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Lídri oboch častí rakúskej kresťanskej komunity tak urobili v samostatných vyhláseniach pri príležitosti 70. výročia konca vojna v Európe. Rakúsky arcibiskup Christoph Schönborn okrem iného uviedol, že katolícka cirkev "musí uznať svoj diel zodpovednosti za vytvorenie atmosféry opovrhovania a nenávisti k Židom" pred príchodom nemeckých nacistov. V čase holokaustu podľa neho jej zase "chýbala ľútosť a solidarita s našimi židovskými spoluobčanmi". Vedúci predstavitelia rakúskych protestantov vyjadrili "osobitnú hanbu za kolaboráciu proti Židom a ďalším skupinám, ktoré boli považované za nehodné žiť".


Po prvej svetovej vojne na troskách Rakúsko-Uhorska vznikla prvá rakúska republika, ktorá však zápasila s veľkými hospodárskymi problémami a politickou nestabilitou. V roku 1933 bol nastolený autokratický režim, ktorý čelil vzostupu nacizmu prenikajúceho zo susedného Nemecka. Pokus o prevrat najprv síce zlyhal, no v roku 1938 Hitler Rakúsko takzvaným anšlusom pripojil k Tretej ríši, čo väčšina obyvateľov vrátane cirkvi privítala. Po porážke nacistov bolo Rakúsko podobne ako Nemecko obsadené spojencami a rozdelené do okupačných zón. Plnú suverenitu opätovne získalo až v roku 1955.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona