Cirkev udelila Putinovi najvyššie vyznamenanie

NETKY.SK • 5 November 2013, 10:44 • 2 min
Cirkev udelila Putinovi najvyššie vyznamenanie

MOSKVA - Líder ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill udelil v pondelok najvyššie vyznamenanie prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informuje o tom tlačová agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Cenu vytvorili len tento rok a udeľuje ju Svetová rada ruského ľudu, ktorá patrí do štruktúr miestnej pravoslávnej cirkvi, pričom jej predsedá samotný Kirill. Putina si ako laureáta podľa vlastných slov vybral preto, lebo z Ruska urobil "mocnú a silnú krajinu, ktorá si váži samú seba a je rešpektovaná aj ostatnými". Svetová rada ruského ľudu vznikla v roku 1993 s cieľom "formovať ruskú občiansku spoločnosť".

Pozorovatelia už dlhšie upozorňujú na čoraz užšiu spoluprácu medzi Kremľom a tamojšou cirkvou. Putin ešte v decembri 2012 vo svojom príhovore k národu vyhlásil, že Rusku chýbajú "duchovné hodnoty", čo sú presné slová, ktoré krátko predtým predniesol patriarcha Kirill. Proti prepojeniu cirkvi a Kremľa protestovali členky pankovej skupiny Pussy Riot, ktoré za svoj koncert v najväčšom pravoslávnom chráme na protest proti znovuzvoleniu Putina dostali dvojročný trest v pracovnom tábore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies