Cirkev priznala sexuálne zneužívanie detí biskupom

NETKY.SK • 13 Apríl 2014, 09:15 • 2 min
Cirkev priznala sexuálne zneužívanie detí biskupom

HÁG - Zosnulý holandský katolícky biskup bol uznaný vinným zo sexuálneho zneužívania maloletých katolíckou diecézou v južnom Holandsku, informovala o tom včera agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Biskup diecézy Roermonde Frans Wiertz, vo svojom písomnom vyhlásení uviedol, že "prijal odporúčanie cirkevnej komisie pre vybavovanie sťažností, ktorá obvinenia zosnulého biskupa Jo Gijsena považuje za opodstatnené."
      

Gijsen, ktorý umrel v roku 2013, pred niekoľkými desaťročiami sexuálne zneužil dvoch maloletých chlapcov v meste Roermond, kde pôsobil ako kaplán a učiteľ.
      

Organizácia obetí zneužívania cirkevnými predstaviteľmi Mea Culpa, piatkové vyhlásenie uvítala ako dosiahnutie spravodlivosti pre obete zneužitia. Bert Smeets z Mea Culpa rozsudok označil za "facku na tvár holandskej rímsko-katolíckej cirkvi."
      

Odhalenie zneužívania maloletých vysokopostaveným cirkevným hodnostárom je pritom len najnovším škandálom, ktorému v tejto súvislosti holandská katolícka cirkev čelí. Ešte v roku 2011 bola publikovaná správa, podľa ktorej od roku 1945 trpelo v holandských katolíckych inštitúciách nejakou formou zneužívania až 20.000 detí.
      

Tieto zistenia prinútili vtedajšieho arcibiskupa Utrechtu Wim Eijka k verejnému ospravedlneniu v mene holandskej katolíckej cirkvi, v ktorom uviedol, že ho táto správa "napĺňa hanbou a zármutkom."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies