Cirkev by mala ľudí spájať a nie rozdeľovať na báze etnicity

NETKY.SK • 20 Máj 2011, 06:12 • 2 min
Cirkev by mala ľudí spájať a nie rozdeľovať na báze etnicity

Cirkev by mala ľudí spájať a nie rozdeľovať na báze etnicity

slovakia

left justify in out

img

Snaha Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku o jej začlenenie do maďarskej reformovanej cirkvi je neštandardný krok. Ide o návrat do 19. storočia, kedy v takejto podobe reformovaná cirkev v Uhorsku pôsobila. V rámci dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to vyhlásil minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).
      Pripomenul, že začlenenie odhlasovala Synoda Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku, avšak jej slovenskí predstavitelia nesúhlasili. "Na protest s týmto krokom zo zasadnutia odišli," poznamenal s tým, že to možno označiť ako rozkol v reformovanej kresťanskej cirkvi.
      "Nepovažujem za správne, pokiaľ sa takéto rozhodnutia v rámci cirkvi dejú na etnickom základe. Som hlboko presvedčený, že cirkev by mala ľudí spájať a nie rozdeľovať na báze etnicity. Je mi ľúto, že v tomto prípade sa deje opak," vyhlásil dnes Krajcer.
      Dodal, že problém jeho rezort považuje za zložitý a zaoberá sa ním. Pripravuje analýzu, minister Krajcer sa tiež stretol so slovenskými predstaviteľmi cirkvi a plánuje stretnutie aj s maďarskými príslušníkmi.
      Ministerstvo sa nedokáže zatiaľ stotožniť s názorom maďarských predstaviteľov. Tí podľa Krajcera tvrdia, že "nejde o splynutie cirkví, ale len o združovanie cirkví rovnakého vierovyznania na úrovni regionálneho cezhraničného spoločenstva".
      Šéf rezortu kultúry pripomenul, že prijatie Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku má byť odsúhlasené na generálnom konvente maďarskej reformovanej cirkvi v polovici júna. Je teda podľa neho stále priestor, "aby sme reagovali na nový právny stav".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies