Ciperskú Nikóziu čaká aj napriek odporu cirkvi prvý Gay Pride

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 10:41 • 2 min
Ciperskú Nikóziu čaká aj napriek odporu cirkvi prvý Gay Pride

NIKÓZIA - Cyperská metropola Nikózia sa v sobotu stane dejiskom vôbec prvého pochodu neheterosexuálnych osôb.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak po 16 rokoch od formálnej dekriminalizácie vzťahov osôb rovnakého pohlavia na stredomorskom ostrove, kde má na verejnú mienku silný vplyv pravoslávna cirkev. Organizátori chcú podľa vlastných slov upozorniť na pretrvávajúcu diskrimináciu lesieb, gejov, bisexuálov a transsexuálov (LGBT), ktorých vzťahy napriek sľubom vlády stále nemajú nimi požadované spoločenské postavenie. Vláda totiž nesplnila svoj sľub do apríla preložiť do parlamentu legislatívu umožňujúcu neheterosexuálom registrované partnerstvá. Pochod sa bude konať pod záštitou starostu gréckej časti Nikózie Konstantínosa Giorkátzisa.

 

Na spoločnosť v medzinárodne uznávanej gréckej časti Cypru má veľký vplyv cirkev. Tá práva neheterosexuálnych osôb odmieta a označuje ich za chorých. Vo svojom májovom vyhlásení deklaruje odpor voči "inštitucionálnemu a sociálnemu prijatiu homosexuality", keďže to nepovažuje za "normálny spôsob života". Náboženské skupiny na sobotu plánujú v Nikózii protidemonštrácie.

Dekriminalizácia homosexuality na Cypre sa stala skutočnosťou v roku 1998, teda päť rokov po prelomovom verdikte Európskeho súdu pre ľudské práva v prospech osamoteného sťažovateľa. Svoj právny poriadok v tejto veci musela Nikózia následne upraviť aj v záujme vstupu do EÚ v roku 2004.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies