Čínu čakajú hlbšie finančné reformy

NETKY.SK • 4 December 2015, 11:01 • 2 min
Čínu čakajú hlbšie finančné reformy

PEKING - Zaradenie čínskeho jüanu do koša mien Medzinárodného menového fondu (MMF) je východiskom hlbších finančných reforiem, vrátane liberalizácie kapitálového účtu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to v piatok predstaviteľka čínskej centrálnej banky Xing Yujing. MMF v pondelok potvrdil prijatie čínskej meny do koša mien spojeného s menou SDR (zvláštne práva čerpania). SDR je umelá menová jednotka pre členské štáty MMF, ktorá sa používa ako medzinárodné rezervné aktívum a zároveň ako účtovná jednotka. Čínsky jüan bude súčasťou koša spoločne s americkým dolárom, eurom, japonským jenom a britskou librou.


Predstaviteľka centrálnej banky však upozornila, že jüan zaostáva za hlavnými menami v konvertibilite na kapitálovom účte a Čína stále musí viac sprístupniť svoje finančné trhy. Na bežnom účte, ktorý zaznamenáva obchod s tovarmi a službami, je čínska mena konvertibilná, ale na kapitálový účet, ktorý pokrýva investičné portfólio a úvery, sa stále vzťahujú obmedzenia. Dôvodom sú obavy Pekingu z náhleho prílevu "horúcich peňazí", teda krátkodobého kapitálu, ktorý môžu investori rýchlo presunúť do inej krajiny. "Budeme naďalej presadzovať konvertibilitu jüanu na kapitálovom účte bezpečným a systematickým spôsobom za podmienky, že riziká budú pod kontrolou," dodala Xing Yujing.


Zaradenie čínskeho jüanu do koša mien SDR je úspech Pekingu v kampani za to, aby sa Čína zaradila medzi ekonomicky celosvetovo silné krajiny. V snahe splniť kritériá pre zaradenie čínskeho jüanu do tohto koša Peking pripravil v uplynulých mesiacoch viacero menových reforiem. Ich súčasťou bolo zlepšenie prístupu zahraničných subjektov k čínskemu menovému trhu, častejšia emisia čínskych cenných papierov, ale aj rozšírenie obchodovacích hodín jüanu.

(1 EUR = 6,8273 CNY)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies