Cintoríny v Nitre budú počas sviatkov otvorené nepretržite

NETKY.SK • 28 Október 2014, 14:47 • 2 min
Cintoríny v Nitre budú počas sviatkov otvorené nepretržite

NITRA - V meste Nitra budú počas nadchádzajúcich sviatkov cintoríny otvorené po celý deň.

slovakia

left justify in out

„Cintoríny budú počas sviatkov otvorené nepretržite, a to od štvrtka 30. októbra do nedele 3. novembra,“ informovala agentúru SITA vedúca Správy cintorínov Viola Somorovská. 

 

Podľa jej slov je čistenie cintorínov v plnom prúde, skomplikovalo ho však nepriaznivé počasie. Tesne pre sviatkami sa tiež renovovali niektoré domy smútku. „Rekonštrukcie sa robili priebežne. Začalo sa v auguste a rekonštruovalo sa sedem domov smútku. Ešte stále sa rekonštruuje Dom smútku na cintoríne svätých Cyrila a Metoda, čo je najmladší cintorín,“ uviedla Somorovská.

 

Internetová stránka spoločnosti Arriva, ktorá zabezpečuje spoje MHD v Nitre, sľubuje posilnenie spojov v kritické dni. Pribudnúť by mala dočasná linka označená ako P15 na trase Centrum – Rázcestie Železničná stanica – Cabajská – Nový cintorín a späť. Vo štvrtok a piatok budú spoje MHD fungovať v režime školských prázdnin, cez víkend ako počas sviatkov. 

 

V meste Nitra je vrátane kolumbária 14 cintorínov, na ktorých je približne 19 000 hrobových miest na ploche 20 hektárov. Najviac, 6 000 hrobových miest, má Mestský cintorín na Cintorínskej ulici. Pochovaných je tu aj veľa významných osobností Nitry, napríklad pedagóg, jazykovedec a kňaz Ján Damborský, spisovateľka Zlata Dvončová, hudobný skladateľ Jozef Rosinský alebo lekár a spisovateľ Pavol Strauss. O niektoré hroby týchto osobností sa starajú potomkovia, no niektoré nemajú nájomcov a preto sa im ani nedostáva adekvátnej starostlivosti. „Nie je v našich kapacitných a ani finančných možnostiach sa o tieto hroby starať,“ uviedla Somorovská. 

 

Každoročne stúpa aj počet kremácií. Z celkového ročného počtu približne 650 pohrebov je 28 percent kremácií. Kolumbárium na mieste, kde je zriadené, nemožno rozšíriť, ďalšie by bolo možné zriadiť v rámci nejakého nového cintorína. Nový cintorín by sa mal v blízkej budúcnosti stavať v mestskej časti Chrenová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies