Cintoríny v južných Čechách sú terčmi niekoľkých útokov vandalov na náhrobné kamene

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 12:39 • 2 min
Cintoríny v južných Čechách sú terčmi niekoľkých útokov vandalov na náhrobné kamene

Praha - Cintorín pri obci Maršov v juhočeskom okrese Tábor sa stal terčom agresívnych vandalov, ktorí rozhádzali a zničili výzdobu a poškodili tri náhrobky. Píše o tom spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Páchatelia spôsobili škodu za 25.000 Kč (975 eur). Len niekoľko dní predtým ukradol zlodej na židovskom cintoríne v okrese Jindřichův Hradec 60 pamätných tabúľ.

Vandali pri Maršove vyčíňali ešte v noci z utorka na stredu, spresňuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES. "Rozhádzali a poničili výzdobu na hroboch; svoju agresivitu, podporenú zrejme alkoholom, si uspokojili aj poničením troch náhrobkov," povedal táborský policajný hovorca Miroslav Doubek.

Páchateľom v prípade dolapenia hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Len niekoľko dní predtým policajti vyrážali na iný cintorín: v Olšanoch v okolí Jindřichovho Hradca, takisto v južných Čechách. Zlodej tam ukradol zo steny židovského cintorína dovedna 60 kusov kamenných náhrobkov, čím napáchal škodu za najmenej 30.000 českých korún (1170 eur).

Ďalší otrasný prípad, píše iDNES.cz, sa stal vlani v septembri. Vandali vtedy zaútočili takisto na židovský cintorín, doložený už v  prvej štvrtine 18. storočia - v Prudiciach v okrese Tábor neďaleko Chotovín. Vyvrátili celkove 26 náhrobkov a niektoré z nich rozlomili. Škoda bola okolo 100.000 korún (3900 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona