Čínsky súd znížil tresty 11 odsúdencom za terorizmus vrátane kanadského kazateľa

NETKY.SK • 3 Február 2016, 09:21 • 2 min
Čínsky súd znížil tresty 11 odsúdencom za terorizmus vrátane kanadského kazateľa

PEKING - Súd v západnej Číne znížil tresty 11 Ujgurom odsúdeným za terorizmus a ohrozovanie bezpečnosti štátu. Jedným z nich je naturalizovaný kanadský kazateľ, ktorého doživotný trest Ottawa ostro kritizovala. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálnej čínskej tlačovej agentúry Sinchua došlo k zmierneniu trestov pre 11 Ujgurov v hlavnej väznici v autonómnej oblasti Sin-ťiang po tom, ako sa verejne ospravedlnili za svoje trestné činy.


Huseyin Celil utiekol v roku 2000 z Číny a v Kanade mu priznali štatút utečenca. Pôsobil ako imám v Ottawe predtým, ako ho v roku 2006 vydali z Uzbekistanu do Číny, kde odmietli uznať jeho kanadské občianstvo a uznali ho za vinného z organizovania aktivít v mene militantskej skupiny Islamské hnutie Východného Turkestanu (ETIM).


Novú dĺžku Celilovho trestu neoznámili, rozhodnutie však privítal aktivista John Kamm, ktorý od roku 2009 v mene kanadskej vlády presadzoval kazateľovo prepustenie. Kamm pre AP dnes povedal, že zmiernenie Celilovho trestu je "krokom správnym smerom" a mohlo by podnietiť zváženie hromadných milostí aj v iných väzniciach v Sin-ťiangu.

 

img

Huseyin Celil
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies