Čínsky severozápad postihli zosuvy pôdy, sú mŕtvi a nezvestní

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 11:16 • 2 min
Čínsky severozápad postihli zosuvy pôdy, sú mŕtvi a nezvestní

PEKING - Husté lejaky spôsobili zosuvy pôdy v oblasti severozápadnej Číny, ktorú postihlo zemetrasenie. Zosuvy si vyžiadali najmenej deväť ľudských životov a ďalších ôsmich ľudí pochovali. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K zosuvom pôdy došlo južne od mesta Ting-si. V zemetrasenie v tejto oblasti usmrtilo v pondelok 22. júla 95 osôb, päť ich je nezvestných a vyše 800 obyvateľov museli hospitalizovať.

Najhorší zosuv pôdy pochoval 13 ľudí v dedine Nan-jü a našli deväť tiel, uviedla čínska oficiálna agentúra Sinchua. Záchranné práce prebiehajú tiež v susednej dedine Jung-kuang, kde sú pochovaní štyria ľudia a registrujú ich ako nezvestných.

Oblasťou okolo Žltej rieky sa valili hory uvoľnenej pôdy, ktorú fúkalo na juh od púšte Gobi. Silné búrky uvoľnili terasovité svahy kopcov, ktoré boli po zemetrasení nestabilné.

Zemetrasenie postihlo približne 123.000 ľudí, pričom 31.600 sa muselo presťahovať do dočasných prístreškov. Takmer 2000 domov bolo zničených a asi 22.500 poškodených. Mestské oblasti, kde sú budovy pevnejšie, nepostihli veľké škody, na rozdiel od tradičných domov z blata a tehál na vidieku.

Vládne centrum na monitorovanie zemetrasení informovalo, že otrasy mali magnitúdu 6,6. Americký geofyzikálny inštitút (USGS) však uviedol magnitúdu 5,9. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona