Čínsky prezident vyzval komunistickú stranu, aby sa držala marxistických koreňov

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 10:08 • 2 min
Čínsky prezident vyzval komunistickú stranu, aby sa držala marxistických koreňov

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes naliehal na členov Komunistickej strany Číny, aby sa pridŕžali jej marxistických koreňov. Za hlavnú hrozbu pre stranu označil korupciu.

slovakia

left justify in out

Vo svojom prejave, ktorý predniesol v Pekingu na slávnostnom zasadnutí pri príležitosti 95. výročia založenia strany, vyzval na ideologickú disciplínu a dôsledné dodržiavanie stanov.


Hlavnou hrozbou, s ktorou strana zápasí, je podľa Si Ťin-pchinga korupcia. Tá s ňou bojuje tak, aby sa "nikto ani len neodvážil dať sa na to". Zdôraznil, že strana musí prejaviť nulovú toleranciu ku korupcii, a dodal, že skorumpovaní ľudia v nej nemajú miesto.


Podľa oficiálnej štatistiky bolo vlani za korupciu potrestaných takmer 50.000 členov strany a úradníkov na rôznych pozíciách.


Si Ťin-pching si vyslúžil veľký potlesk, keď v prejave varoval cudzie štáty, že Čína nikdy nezľaví pri obrane svojich záujmov, suverenity, bezpečnosti a rozvojových plánov.


Vyhlásil, že Čína musí vybudovať disciplinovanú modernú armádu, ktorá by mohla víťaziť. Označil to za strategickú úlohu. "Musíme spojiť ekonomický rozvoj s modernizáciou armády, aby bola moderná a štandardizovaná". Dodal, že budúcnosť a kvalita armády závisí od "inovácií a reforiem".


Ďalej zdôraznil, že Čína sa pridržiava stratégie "aktívnej obrany" a nemá v úmysle útočiť na iných alebo "ukazovať svaly". "Tým nikoho nevystrašíme," uviedol.


V prejave, ktorý vysielala aj čínska televízia, prezident tiež vyhlásil, že dejiny potvrdili správnosť postupu, akým strana vedie štát s 1,3 miliardou obyvateľov. Je to zároveň základom toho, aby si Čína splnila svoj "veľký sen".


Si Ťin-pching ho definoval ešte v roku 2013 a ide v podstate o zhrnutie jeho politického programu, ktorý zahŕňa hospodárske reformy, obnovenie niekdajšej slávy Číny, splnenie túžby po modernej, bohatej a mocnej Číne a udržanie sociálnej stability.


Prezident vyhlásil, že Čína nepodnikne žiadne kroky, ktoré by Taiwan priviedli k nezávislosti a v prípade Hongkongu sa bude pridržiavať princípu "jeden štát - dva systémy". Peking bude bojovať i proti separatistickým silám.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona