Čínsky prezident ukončil štátnu návštevu Británie výletom do Manchestru

NETKY.SK • 23 Október 2015, 19:40 • 2 min
Čínsky prezident ukončil štátnu návštevu Británie výletom do Manchestru

LONDÝN - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes ukončil štvordňovú štátnu návštevu Británie, predtým ešte navštívil mesto Manchester na severozápade Anglicka, kde ho privítali stovky nadšených a dobre organizovaných priaznivcov.

slovakia

left justify in out

Členov prezidentského sprievodu bolo vidieť, ako na záver návštevy mávali zvnútra lietadla, keď pred štartom rolovalo po dráhe. Čínsky líder sa vracal do vlasti po návšteve, počas ktorej zažil prijatie kráľovnou Alžbetou II., banket v Buckinghamskom paláci a ochutnal aj typické anglické jedlo - vyprážanú rybu s hranolčekmi.

 

Išlo o prvú štátnu návštevu čínskeho lídra v Británii za posledných desať rokov. Hoci počas jeho pobytu v Británii sa na niekoľkých miestach konali protesty, starostlivo zorganizovaná návšteva poslúžila cieľu britského premiéra Davida Camerona - zdôrazniť dôležitosť rozvíjajúcich sa ekonomických vzťahov Británie s Čínou, napísala dnes tlačová agentúra AP.

 

Počas návštevy Si Ťin-pchinga davy ľudí mávali čínskymi vlajkami a počtom prevyšovali protibetských protestujúcich a obhajcov ľudských práv, ktorých znepokojilo veľkolepé prijatie čínskeho lídra britskou vládou. Obe krajiny podpísali počas návštevy obchodné dohody za viac ako 30 miliárd libier (41,7 miliardy eur). Premiér Cameron v tejto súvislosti vyhlásil, že Británia bude vynikajúcou "partnerskou krajinou" Číny na Západe.

 

Pred odletom domov predseda čínskej komunistickej strany obedoval s podnikateľmi a komunálnymi predstaviteľmi v Manchestri a dal si s Cameronom pivo v krčme. Navštívil tiež tamojšiu futbalovú akadémiu s tréningovým centrom klubu Manchester United.

Predseda klubu Chaldún al-Mubárak, miliardár so sídlom v Abú Zabí, privítal oboch politikov v tréningovom zariadení v centre Manchestru a prezidentovu návštevu označil za "nesmiernu poctu", informovala agentúra DPA.

 

Británia sa snaží pritiahnuť do Manchestru čínske investície a dúfa, že z mesta sa tak stane ekonomická a technologická "severná veľmoc", ktorá vyváži dominantnosť Londýna. Čína hrá dôležitú úlohu aj v britskom energetickom sektore. Britskí predstavitelia tiež podnikajú kroky, aby uľahčili čínskym turistom získať dlhodobejšie víza a mohli tak prísť do Británie na dlhšie návštevy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona