Čínsky prezident Trumpovi: Spolupráca je jedinou voľbou

NETKY.SK • 14 November 2016, 09:15 • 2 min
Čínsky prezident Trumpovi: Spolupráca je jedinou voľbou

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes v telefonáte s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom povedal, že spolupráca je jedinou voľbou, pokiaľ ide o vzťahy medzi oboma krajinami. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informuje agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Trump počas predvolebnej kampane kritizoval Čínu za neférové obchodné praktiky a vyhlasoval, že uvalí 45-percentné clo na dovážaný čínsky tovar a krajinu označí za manipulátora s menou už v prvý deň v Bielom dome.


Jeho zvolenie prinieslo neistotu do bilaterálnych vzťahov v čase, keď Peking dúfa v stabilitu, pretože čelí neľahkým výzvam pri domácich reformách, spomaľujúcej sa ekonomike i reorganizácii vedenia, ktorá koncom budúceho roka zhromaždí okolo Si Ťin-pchinga novú stranícku elitu.


"Fakty dokazujú, že spolupráca je jedinou správnou voľbou pre Čínu a Spojené štáty," povedal Si Ťin-pching Trumpovi podľa čínskej štátnej televízie (CCTV).


"Obe strany musia posilniť koordináciu, podporovať hospodársky rozvoj oboch krajín a globálny hospodársky rast, rozširovať všetky oblasti výmeny a spolupráce, zabezpečiť, že obyvatelia oboch krajín získajú hmatateľnejší prínos, a presadzovať lepší vývoj v čínsko-amerických vzťahoch," uviedol čínsky líder.


Trump podľa čínskej televízie Si Ťin-pchingovi povedal, že je pripravený usilovať sa o posilnenie bilaterálnej spolupráce a domnieva sa, že americko-čínske vzťahy môžu "určite dosiahnuť väčší rozvoj".


Obaja sa zhodli, že budú v kontakte, čoskoro sa stretnú a budú si vymieňať názory na otázky vzájomného záujmu, uviedla CCTV.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona