Čínsky prezident Si Ťin-pching: Treba sa poučiť z rozpadu Sovietskeho zväzu

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 11:12 • 2 min
Čínsky prezident Si Ťin-pching: Treba sa poučiť z rozpadu Sovietskeho zväzu

PEKING - Čína sa musí poučiť z rozpadu Sovietskeho zväzu, kde členovia komunistickej strany mohli vyjadrovať svoje nesúhlasné názory a stali sa "hlásnymi trúbami" západnej ideológie, čo viedlo k rozpadu krajiny, povedal v stredu vrchný predstaviteľ Číny. Podľa neho strana nebránila svojim členom "verejne vyjadrovať názory, ktoré sa líšili od postoja organizácie".

slovakia

left justify in out

Čínski lídri a štátne médiá opakovane upozorňujú na chyby, ktoré viedli k rozpadu Sovietskeho zväzu. Prezident Si Ťin-pching, rovnako ako jeho predchodcovia, je presvedčený, že prirýchle alebo úplné uvoľnenie kontroly by mohlo viesť k chaosu a k rozdeleniu krajiny. Podľa čínskych predstaviteľov "strana potrebuje disciplínu". Sovietska komunistická strana mala 20 miliónov členov a aj tak stratila politickú silu napriek tomu, že bol starou a veľkou stranou s viac ako 90-ročnou históriou a vládla nepretržite viac ako 70 rokov, varujú čínski komunisti.

 

Čínska komunistická strana opakovane naznačuje, že neurobí žiadne politické reformy. Prezident Si dohliada na potlačovanie disidentov a slobody vyjadrovania a tiež obhajuje starú školu maoizmu v snahe začleniť "staré elementy" do strany. Na druhej strane začal boj proti korupcii a výstrednému životu členov strany, ktorí obohacovaním sa podľa neho zneužili svoju moc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies