Čínsky prezident Si Ťin-pching sa na pol ceste do Bieleho domu zastavil vo Fínsku

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 07:29 • 2 min
Čínsky prezident Si Ťin-pching sa na pol ceste do Bieleho domu zastavil vo Fínsku

HELSINKY - Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval dnes na návštevu Fínska, ktorá je zastávkou na jeho ceste do USA, kde sa tento týždeň stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

slovakia

left justify in out

Prezidenta, ktorého sprevádza manželka Pcheng Li-jüan, ako aj obchodná delegácia, privítal na letisku v Helsinkách fínsky minister poľnohospodárstva a životného prostredia Kimmo Tiilikainen. Hlavný program Si Ťin-pchinga čaká až v stredu, keď sa stretne so svojím fínskym náprotivkom Saulim Niinistöom, premiérom Juhom Sipiläom a predsedníčkou parlamentu Mariou Lohelovou.

 

Na programe má hosť z Pekingu rokovanie o bilaterálnych politických a ekonomických vzťahoch, aj aktuálnych medzinárodných udalostiach. Čínske štátne médiá poznamenali, že Fínsko je prvou západnou krajinou, ktorá podpíše s Čínou bilaterálnu dohodu o obchodnej spolupráci. Peking má podľa Fínskeho inštitútu medzinárodných záležitostí (FIIA) záujem o fínske know-how v oblasti biopaliva a environmentálnych technológií.

 

Návšteva čínskej hlavy štátu tiež prichádza v čase, keď Fínsko oslavuje storočnicu svojej nezávislosti. Ide o druhú návštevu najvyššieho čínskeho predstaviteľa od roku 1995, hoci Si navštívil túto škandinávsku krajinu už v roku 2010, keď bol ešte viceprezidentom. Niinistö absolvoval oficiálnu návštevu Číny v roku 2013.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies