Čínsky prezident si praje čo najskoršie rozhovory medzi KĽDR a USA

NETKY.SK • 10 Marec 2018, 16:39 • 2 min
Čínsky prezident si praje čo najskoršie rozhovory medzi KĽDR a USA

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching si praje, aby čo najskôr došlo k rozhovorom medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou. S odvolaním sa na miestne médiá to v sobotu oznámila agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Si Ťin-pching v telefonáte s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vyjadril nádej, že obe strany preukážu dobrú vôľu a vyvarujú sa niečoho, čo by mohlo prekážať riešeniu situácie na Kórejskom polostrove. Obaja lídri spolu telefonovali po tom, ako šéf Bieleho domu prekvapujúco vyjadril ochotu stretnúť sa s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Termín ani miesto ich prípadného stretnutia však zatiaľ nie sú stanovené.

 

Trump sa s Kim Čong-unom nestretne, pokiaľ neuvidí konkrétne výsledky

 

Ak k tejto schôdzke dôjde, bude to po prvý raz, čo by sa úradujúci prezident USA stretol s najvyšším severokórejským predstaviteľom. Zároveň by to mohlo priniesť prielom s dlhoročnom mierovom úsilí.

 

"Pokiaľ sa všetky strany budú pridržiavať všeobecného smerovania k politickému a diplomatickému riešeniu, určite podporíme otázku Kórejského polostrova tak, ako to očakáva medzinárodné spoločenstvo," uviedol Si Ťin-pching.

 

Pomoc pri organizovaní možných rokovaní ponúklo v sobotu aj Švédsko. "Ak budeme môcť nejakým spôsobom pomôcť, tak to urobíme," vyhlásil pre novinárov počas návštevy Luxemburska švédsky premiér Stefan Löfven.

 

"Treba mať na pamäti, že hlavnými hráčmi sú stále Severná Kórea, Južná Kórea, USA a Čína. Tieto krajiny budú musieť nájsť spôsob, ako sa pohnúť dopredu," dodal Löfven. O detailoch švédskej pomoci však špekulovať nechcel.

 

Löfven poznamenal, že Švédsko má od začiatku 70. rokov v KĽDR svoje veľvyslanectvo, pričom v Pchjongjangu reprezentuje aj americké diplomatické záujmy. Švédsko má i pozorovateľov v demilitarizovanej zóne (DMZ).

 

Švédsky denník Dagens Nyheter s odvolaním sa na anonymné zdroje medzitým informoval, že severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho čoskoro navštívi svoju švédsku rezortnú kolegyňu Margot Wallströmovú.

Jej hovorca túto informáciu bezprostredne nekomentoval, pre DPA však povedal, že Švédsko tak ako i ďalšie krajiny má záujem o mierové riešenie napätia na Kórejskom polostrove. Wallströmová vo februári navštívila Južnú Kóreu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies