Čínsky prezident: Rozhovory s Obamom boli konštruktívne

NETKY.SK • 12 November 2014, 09:19 • 2 min
Čínsky prezident: Rozhovory s Obamom boli konštruktívne

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes uviedol, že jeho rozhovory s americkým prezidentom Barackom Obamom boli "konštruktívne". Obe krajiny sa podľa neho dohodli na urýchlení prípravy bilaterálnej investičnej dohody a prehĺbení dôvery v oblasti ozbrojených síl.

slovakia

left justify in out

Čínsky líder na spoločnej tlačovej konferencii v Pekingu oznámil tiež dohody o posilnení komunikácie pri boji proti terorizmu, ako aj policajnej spolupráci vrátane boja proti medzinárodnému zločinu. "Mali by sme rozšíriť oblasti, kde môžeme a mali by sme spolupracovať," citovala Si Ťin-pchinga agentúra Reuters.

      

Obama potvrdil dohodu o opatreniach určených na obmedzenie možnosti vojenských nehôd vo vzduchu a na mori a v súvislosti so spormi krajín regiónu uviedol, že problematické záležitosti týkajúce sa morí musia byť riešené prostredníctvom medzinárodného práva. Šéf Bieleho domu podľa vlastných slov víta Čínu, ktorá je mierumilovná, prosperujúca a stabilná. Priznal, že medzi USA a Čínou sú významné rozpory, optimisticky však vníma ochotu čínskeho prezidenta na konštruktívny dialóg. Obama dodal, že obe krajiny majú enormný záujem na úspechu tej druhej.
      

Napriek snahe vyzdvihnúť oblasti, kde sa Peking a Washington zhodnú, sa na tlačovej konferencii ukázali aj nezhody. Obama povedal, že podpora ľudských práv Spojenými štátmi bude naďalej súčasťou vzťahov s Pekingom. V súvislosti s prodemokratickými protestmi v Hongkongu Obama zdôraznil, že USA podporujú slobodné a transparentné voľby, v žiadnom prípade sa však do tamojšej situácie nemiešajú. Si Ťin-pching prízvukoval, že problémy v Hongkongu sú vnútornou záležitosťou Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies