Čínsky prezident pricestuje na prvú oficiálnu návštevu Indie

NETKY.SK • 17 September 2014, 12:00 • 2 min
Čínsky prezident pricestuje na prvú oficiálnu návštevu Indie

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje v stredu na svoju prvú oficiálnu návštevu Indie.

slovakia

left justify in out

Zameraná bude na zlepšenie obchodných vzťahov a vyriešenie desaťročia starého sporu o pohraničné oblasti. Si začne svoju trojdňovú návštevu v západnom štáte Gudžarát, kde sa zúčastní na recepcii a kultúrnom programe. Podľa indických médií by prezident počas návštevy mohol prisľúbiť miliardy dolárov pre chátrajúce indické železnice, výrobu či projekty infraštruktúry. Ázijskí susedia sú najľudnatejšími krajinami sveta a Čína je jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Indie. Problémy však spôsobuje územný spor na vzájomnej hranici v Himalájach a obe krajiny boli v roku 1962 preto dokonca krátko vo vojne. Vzťahy sa následne upokojili, no napätie v tejto veci opakovane pretrváva.

 

Peking a Naí Dillí už uskutočnili viacero kôl rokovaním o hraničnom spore, všetky však boli doteraz neúspešné. Vzťahy medzi susedmi sa posilnili pod vedením nového indického premiéra Narendru Modiho, ktorý prisľúbil oživiť ekonomiku a prehĺbiť kontakty s Čínou. V júli sa už obaja lídri stretli na summite BRICS v Brazílii a podčiarkli potrebu upevnenia vzájomných vzťahov. India ako druhá najľudnatejšia krajina sveta navyše začala hospodársky rýchlo rásť a Modi chce zvýšiť aj jej vplyv na dianie v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies