Čínsky prezident pricestoval do Belgicka

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 15:23 • 2 min
Čínsky prezident pricestoval do Belgicka

BRUSEL - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes pricestoval do Belgicka na trojdňovú návštevu, ktorá je vôbec prvou návštevou čínskej hlavy štátu v inštitúciách Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Si, ktorý sa ujal prezidentského úradu v roku 2012, podniká európske turné po štyroch krajinách, pričom už navštívil Holandsko, Francúzsko a Nemecko. Zaujímavé je, že uplynulo už 27 rokov, čo čínska hlava štátu navštívila Belgicko.
      

Dnes má Si naplánovanú návštevu dvoch čínskych pánd veľkých, ktoré boli Belgicku zapožičané. Dve pandy Hao Hao a Xing Hui doviezli do krajiny minulý mesiac.
      

Čínsky prezident a jeho manželka Pcheng Li-jüan slávnostne otvoria ich nový domov a zasadia strom tajných želaní v zvieracej rezervácii Pairi Daiza, ktorá sa nachádza na západe Belgicka. Čínsky prvý pár bude sprevádzať belgický kráľ Filip a jeho manželka, kráľovná Matidla, ako aj premiér Elio Di Ruppo.
      

Prezidentský pár však začal deň v hlavnom meste Brusel, oficiálnou uvítacou slávnosťou v kráľovskom paláci a obradom pri hrobe neznámeho vojaka na počesť padlých.      
      

Návšteva inštitúcií Európskej únie bude nasledovať v pondelok, pričom čínsky líder bude viesť rozhovory s prezidentom EÚ Hermanom Van Rompuyom, predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a šéfom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom.
      

EÚ pokladá Čínu za strategického partnera, ale vzájomné vzťahy nie sú vždy harmonické. Nezhody potom nepriaznivo ovplyvňujú také záležitosti ako obchodovanie a konflikt v Sýrii.
      

Čína a EÚ v súčasnosti rokujú o investičnej dohode, ktorá, ako dúfajú európski politici podnikatelia, zlepší prístup k obrovskej ázijskej ekonomike.
      

Tlačové konferencie sú na takýchto štátnych návštevách obvyklé, ale vysokopostavení čínski predstavitelia túto prax väčšinou odmietajú. Ani tento raz to nebude inak, uviedla hovorkyňa Európskej komisie Pia Ahrenkildeová.
      

Ekonomické príležitosti dominujú ceste čínskeho prezidenta po Európe, pričom vo Francúzsku aj v Nemecku podpísal množstvo obchodných zmlúv.
      

Počas návštevy čínskeho prezidenta v Belgicku sa očakávajú protesty. Mimovládne organizácie vyjadrili pred jeho cestou do EÚ obavy nad stavom ľudských práv v Číne a vyzvali EÚ, aby zasiahla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies