Čínsky prezident prejavil ochotu pracovať s Južnou Kóreou na zlepšení vzťahov

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 10:31 • 2 min
Čínsky prezident prejavil ochotu pracovať s Južnou Kóreou na zlepšení vzťahov

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching zablahoželal dnes novému juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi k zvoleniu do funkcie a vyjadril ochotu spolupracovať so Soulom na zlepšení vzájomných vzťahov, ktoré za vlády predchádzajúcej prezidentky Pak Kun-hje klesli na najnižšiu úroveň od nadviazania diplomatických vzťahov v roku 1992.

slovakia

left justify in out

Pôvodne blízke vzťahy Číny s Južnou Kóreou sa prudko zhoršili v dôsledku hnevu Pekingu nad rozmiestnením sofistikovaného amerického protiraketového obranného systému THAAD v Južnej Kórei. Peking tvrdí, že THAAD ohrozuje bezpečnosť Číny, pretože jeho radarový systém je schopný preniknúť na severovýchod krajiny a monitorovať tam čínske lety a štarty rakiet.

 

Si Ťin-pching zdôraznil, že spolupráca a vzájomný obchod medzi Čínou a Južnou Kóreou počas uplynulých 25 rokov "priniesli hmatateľné výhody národom oboch krajín a pozitívne prispeli k mieru a rozvoju v regióne", informovalo vo vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí. Čína má záujem "o zachovanie týchto úspechov dosiahnutých s veľkým úsilím", pokračuje komuniké.

 

"Som ochotný spolupracovať s vami na rozvoji čínsko-juhokórejských vzťahov v záujme prospechu oboch krajín a ich národov," uviedol podľa agentúry AP čínsky prezident v blahoprajnom posolstve.

 

Spor oboch krajín o THAAD vyvolal odvetné opatrenia voči juhokórejským firmám pôsobiacim v Číne, kde sú juhokórejský spotrebný tovar i kultúrne produkty veľmi obľúbené, a viedol k zrušeniu návštev čínskych turistických skupín v Južnej Kórei. Protikórejské nálady sa prejavili aj na čínskom internete a juhokórejské prieskumy verejnej mienky ukázali, že v dôsledku opatrení Pekingu sa názory Juhokórejčanov na Čínu výrazne zhoršili.

 

Nový juhokórejský prezident sa vyjadril, že Soul by mal rozmiestnenie protiraketového systému THAAD opätovne zvážiť, pretože jeho prínos v oblasti bezpečnosti nemôže ospravedlniť zhoršené vzťahy s Čínou. Washington a Soul sa usilujú získať pomoc Číny, aby prinútili Severnú Kóreu vzdať sa jadrových ambícií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies