Čínsky prezident hovoril s Obamom o novej klimatickej dohode

NETKY.SK • 14 December 2015, 09:16 • 2 min
Čínsky prezident hovoril s Obamom o novej klimatickej dohode

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching hovoril dnes telefonicky so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom. Témou ich rozhovoru bola klimatická dohoda, ku ktorej cez víkend v Paríži dospeli predstavitelia 196 krajín, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Si Ťin-pching vyjadril v rozhovore s Obamom vôľu Číny spolupracovať so Spojenými štátmi na realizácii tejto významnej dohody, ktorej cieľom je zníženie produkcie skleníkových plynov a zastavenie globálneho otepľovania.

 

Podľa konečnej verzie parížskej dohody majú jednotlivé krajiny predostrieť svoje národné ciele v oblasti znižovania skleníkových plynov. Ich plnenie sa bude pravidelne vyhodnocovať. Dohoda ráta s tým, že rozvinuté krajiny pomôžu rozvíjajúcim sa. V pôvodnom návrhu bola zmienka, že po roku 2020 má ísť o pomoc v objeme 100 miliárd dolárov ročne. V schválenom návrhu dohody sa táto suma uvádza ako dolná hranica ročného objemu finančnej pomoci.

 

Väčšina odborníkov, ktorí sa v sobotu po prijatí dokumentu vyjadrovali pre médiá, upozornila na dôležitosť faktu, že dohoda z Paríža je globálna a všetky štáty sa zhodli na naliehavosti situácie súvisiacej s klimatickými zmenami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies