Čínsky prezident čoskoro navštívi Pchjongjang: Pôjde o jeho prvú návštevu KĽDR

NETKY.SK • 18 Apríl 2018, 08:32 • 2 min
Čínsky prezident čoskoro navštívi Pchjongjang: Pôjde o jeho prvú návštevu KĽDR

WASHINGTON/PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching sa pripravuje na návštevu severokórejského Pchjongjangu, ktorá by sa mala uskutočniť už čoskoro.

slovakia

left justify in out

V prípade, že by sa takáto cesta naozaj uskutočnila, išlo by o prvú oficiálnu návštevu prezidenta Si Ťin-pchinga v Severnej Kórei.

 

K návšteve by mohlo dôjsť už čoskoro, možno už po pripravovanom stretnutí prezidenta USA Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Táto schôdzka by sa podľa očakávaní mohla konať koncom mája alebo začiatkom júna.

 

Kim Čong-un už koncom marca neočakávane navštívil Peking, kde sa stretol so Si Ťin-pchingom. Podľa severokórejských štátnych médií čínsky prezident vtedy prijal Kimovo pozvanie na návštevu Pchjongjangu.

 

Analytici túto návštevu vnímali ako signál otepľovania v tradične blízkych vzťahoch Číny a Severnej Kórey, ktoré sa zhoršili v súvislosti so severokórejským raketovým a jadrovým programom a uplatňovaním hospodárskych sankcií OSN voči KĽDR zo strany Číny.

 

Do Pchjongjangu minulý týždeň pricestoval spolu s delegáciou čínskych umelcov vysokopostavený čínsky diplomat Sung Tchao, predseda oddelenia medzinárodnej politiky Ústredného výboru Komunistickej strany Číny. V sobotu ho prijal vodca Kim Čong-un.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies