Čínsky premiér pricestoval do Soulu na trojstranný regionálny summit

NETKY.SK • 31 Október 2015, 07:42 • 2 min
Čínsky premiér pricestoval do Soulu na trojstranný regionálny summit

SOUL - Čínsky premiér Li Kche-čchiang pricestoval dnes do Soulu na trojstranný regionálny summit s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje a japonským premiérom Šinzóom Abem, ktorý má napraviť vzťahy poškodené minulosťou krajín v čase druhej svetovej vojny a novšie územnými spormi vo Východočínskom mori.

slovakia

left justify in out

Juhokórejská prezidentka a čínsky premiér budú dnes rokovať bilaterálne. Li je v Južnej Kórei po prvý raz odkedy nastúpil v roku 2013 do funkcie. Japonská tlačová agentúra Jonhap vyjadrila očakávanie, že jedným z čelných bodov ich rozhovoru bude severokórejský jadrový program. Čína je jedným z mála spojencov izolovaného severokórejského autoritárskeho režimu, informovala agentúra AP.


Podľa analytikov sa Li možno bude usilovať získať od Pak ubezpečenie, že Južná Kórea zostane neutrálna v nedávno prepuknutom spore Washingtonu a Pekingu vo Východočínskom mori.


Trojstranný summit, ktorý sa uskutoční v nedeľu, bude prvým medzi uvedenými krajinami od roku 2013. Stretnutia zrušili po tom, ako sa vzťahy Japonska s oboma susedmi zhoršili pre spory prameniace z vojnovej agresie krajiny vychádzajúceho slnka a z jej územných nárokov.


Očakáva sa tiež, že juhokórejská prezidentka Pak v pondelok na stretnutí s japonským premiérom Abem oznámi želanie Soulu pripojiť sa k Transpacifickému partnerstvu (TPP). Táto zóna voľného obchodu zahŕňa Japonsko a 11 ďalších ekonomík v Tichom oceáne, dodala agentúra DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona