Čínsky parlament schválil zákon o sprísnení kontroly nad používaním internetu

NETKY.SK • 7 November 2016, 10:29 • 2 min
Čínsky parlament schválil zákon o sprísnení kontroly nad používaním internetu

PEKING - Čínsky parlament schválil dnes návrh zákona o počítačovej bezpečnosti, ktorý podľa ľudskoprávnych aktivistov zachováva a ešte posilňuje dohľad štátu a jeho politickú kontrolu nad internetom a zahraničným firmám môže sťažiť prístup k čínskemu trhu s technológiami.

slovakia

left justify in out

Ako približuje agentúra AP, čínska vláda podnikne opatrenia, ktorými bude kontrolovať internet, chrániť ho a likvidovať riziká týkajúce sa počítačovej bezpečnosti, ktoré prichádzajú zvnútra krajiny i zo zahraničia.

 

Podľa tlačovej agentúry Sinchua hovorí zákon aj o sankciách za počítačovú kriminalitu a opatreniach, ktoré budú prijímané v záujme udržania poriadku a bezpečnosti na internete.

 

V zákone sa uvádza, že súkromné osoby ani organizácie nesmú žiadnym spôsobom ohroziť počítačovú bezpečnosť a nesmú internet využívať ani "na ohrozenie bezpečnosti, cti a štátnych záujmov".

 

Na internete je zakázaná akákoľvek aktivita, ktorá by mohla viesť "k zvrhnutiu socialistického režimu, rozdeleniu národa, sabotovaniu národnej jednoty, schvaľovaniu terorizmu a extrémizmu, podnecovaniu etnickej neznášanlivosti a diskriminácie".

 

Na internete je nedovolené aj zverejňovanie materiálov násilníckeho či pornografického charakteru.

 

Proti ďalšiemu posilneniu kontroly nad internetom v Číne, kde sú médiá pod prísnou kontrolou štátu a internet bol doteraz jedným z mála fór, kde jednotlivci mohli vyjadrovať svoje názory a tlmočiť ich širšej verejnosti, však protestujú ľudskoprávni aktivisti.

 

Jedno zo združení čínskych podnikateľov v auguste upozornilo, že vtedy ešte len avizované opatrenia ohľadom kontroly internetu budú porušením záväzkov, ktoré na seba Čína vzala ako člen Svetovej obchodnej organizácie.

 

Podnikateľské skupiny upozornili, že Peking sa stále častejšie utieka k regulačným opatreniam, čím sa pokúša vytlačiť z perspektívnych odvetví zahraničnú konkurenciu.

 

Čínska vláda však tieto podozrenie rozhodne odmieta a tvrdí, že pokiaľ zahraničná firma bude na čínskom trhu pôsobiť v súlade s čínskymi zákonmi, je vítaná. Prijatý zákon podľa Pekingu vylučuje diskrimináciu zahraničných spoločností pôsobiacich v Číne.

 

Podľa AP je Čína krajinou s najvyšším počtom používateľov internetu na svete - podľa vládnych zdrojov je ich 710 miliónov.

 

Kontroverzný zákon bol schválený dnes na záver zasadnutia Stáleho výboru Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies