Čínsky obhajca ľudských práv sa postaví pred súd

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 13:52 • 2 min
Čínsky obhajca ľudských práv sa postaví pred súd

PEKING - Čínsky disident, ktorý založil webovú stránku dokumentujúcu porušovanie ľudských práv, sa 20. júna postaví pred súd. V piatok o tom informoval jeho právny zástupca. Chuang Čchi sa dostal do rúk polície v novembri 2016, pričom ho obvinili z "nelegálneho poskytovania štátnych tajomstiev v zahraničí".

slovakia

left justify in out

Päťdesiatpäťročného muža pritom väznili už dva razy pred tým, a to aj pre to, že v roku 2008 obhajoval rodičov, ktorí prišli o dieťa počas zemetrasenia na juhozápade provincie S'-čchuan. Tisícky študentov zomreli v dôsledku zrútenia sa zle postavených škôl. Úrady však nikdy nezverejnili výsledky vyšetrovania a neurčili, kto bol za následky zodpovedný.

Chuang Čchi v roku 1998 založil 64 Tchien-wang Human Rights Center spolu s webovou stránkou, kde zhromažďoval príbehy ľudí, ktorých zasiahli neprávosti úradov. Nezisková organizácia Reportéri bez hraníc mu udelila Cyberfreedom Prize.

Jeho matka Pchu Wen-čching tento týždeň v liste uviedla, že sa obáva o zdravie syna. Úrady vyzvala, aby ho previezli do nemocnice, kde mu zabezpečia náležitú starostlivosť v súvislosti s chorou obličkou, stratou hmotnosti a ďalšími zdravotnými problémami.

Kolega zadržaného muža dúfa, že ho prepustia na slobodu. "Požiadali sme úrady, aby vzali do úvahy jeho chatrné zdravie a prepustili ho. A to nehovoríme o tom, že ho držia za mrežami bez dôkazov," vyhlásil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies