Čínsky občan údajne bojuje proti IS v Sýrii

NETKY.SK • 10 December 2015, 14:30 • 2 min
Čínsky občan údajne bojuje proti IS v Sýrii

PEKING - Islamský štát (IS) zverejnil prvú bojovú pieseň v mandarínčine, ktorá je jedným z jazykov používaných v Číne. Pieseň obsahuje výzvu chopiť sa zbraní a bojovať v mene džihádu.

slovakia

left justify in out

Na rozdiel od iných propagandistických piesní a vyhlásení nemá novinka priameho adresáta, informoval americký denník New York Times. Použitie mandarínčiny však naznačuje, že Dáiš chce zrejme ťažiť z etnického napätia v Číne, kde na severozápade, v provincii Sin-ťiang, žije asi desať miliónov moslimov-príslušníkov ujgurskej menšiny.


Medzi Ujgurmi a etnickými Chanmi vypukli v roku 2009 nepokoje, na ktoré vláda reagovala represívnymi operáciami voči moslimom. Ich dôsledkom bol však len ešte väčší odpor Ujgurov, ktorých teraz pekinské vedenie obviňuje z islamistického separatizmu.


Spomínaná pieseň v mandarínčine má formu typickú pre bojové piesne. Spieva ju mužský zbor, nie sú v nej použité žiadne hudobné nástroje. Slová piesne sa venujú obvyklým témam: mučeníctvu, stratenej dôstojnosti a slobode a vyzývajú na ich znovuzískanie.


Pieseň sa objavila na kanáli al-Hayat Media Center, ktorý bol založený vlani ako nástroj komunikácie IS s nearabským svetom. Pravidelne zverejňuje propagandistické dokumenty, piesne a videá, a to najmenej v siedmich jazykoch: angličtine, turečtine, holandčine, francúzštine, indonézštine a ruštine.
Medzinárodný "think tank" Soufan prednedávnom informoval, že v radoch IS v novembri 2014 bojovalo najmenej 300 Číňanov. Podľa rovnakej správy v jednotkách IS v roku 2014 bojovalo 12.000 cudzincov, pričom v roku 2015 ich už bolo údajne okolo 31.000.


Čínski občania však bojujú aj na druhej strane: čínsky denník Chua-si dnes zverejnil prvé meno čínskeho občana, ktorý bojuje po boku kurdských polovojenských oddielov proti IS.


Je ním Pchan Jang z provincie S'-čchuan, ktorý sa do Sýrie dostal začiatkom jesene cez Thajsko, Turecko a Libanon. Priznal sa k tomu minulý týždeň v rozhovore pre čínsku sekciu britskej spravodajskej spoločnosti BBC. Teraz však svoju ústretovosť voči médiám ľutuje, keďže sa obáva, že Číňania na Blízkom východe sa teraz stanú terčmi IS.


BBC nezverejnila jeho meno ani náboženskú či etnickú príslušnosť, ale vzhľadom na to, že pochádza z provincie S'-čchuan, vyslovila predpoklad, že mladý muž je pravdepodobne príslušníkom národa Chanov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies