Čínsky modul pristál na odvrátenej strane Mesiaca

NETKY.SK • 11 Január 2019, 18:26 • 2 min
Čínsky modul pristál na odvrátenej strane Mesiaca

PEKING - Čínsky lunárny modul Ju-tchu 2 (Lenivý králik 2) pristál na odvrátenej strane Mesiaca. Informovala o tom v piatok Čínska národná vesmírna agentúra (CNSA).

slovakia

left justify in out

Ide o prvé pristátie modulu z akejkoľvek krajiny na odvrátenej strane Mesiaca, doteraz túto časť Mesiaca pozorovali len sondy z mesačnej obežnej dráhy.

 

Čínsky lunárny modul už odoslal na Zem prvé zábery z miesta pristátia, na ktorých vidno kamenistú krajinu posiatu mnohými vysokými krátermi.

 

img

 

Číňania okrem toho zverejnili aj dvanásťminútové video zobrazujúce pristávacie manévre modulu, a tiež 360-stupňový panoramatický obraz z miesta pristátia, ktorý bol poskladaný z 80 fotografií.

Astronómovia si už dlho sľubujú, že z odvrátenej strany Mesiaca sa bude dať lepšie pozorovať nízkofrekvenčné žiarenie vo vesmíre, pretože táto strana Mesiaca, ktorá je vždy odvrátená od Zeme, nie je rušená pozemskými rádiovými signálmi.

 

Vedci preto dúfajú, že pozorovania z odvrátenej strany Mesiaca nás výrazne posunú v skúmaní vzniku našej Slnečnej sústavy, ako aj hviezd prvej generácie vo vesmíre.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies