Čínsky minister zahraničných vecí sa na Bali stretol s Lavrovom, hovorili o Ukrajine

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 19:32 • 2 min
Čínsky minister zahraničných vecí sa na Bali stretol s Lavrovom, hovorili o Ukrajine

DENPASAR – Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa vo štvrtok na indonézskom ostrove Bali stretol so svojim ruským náprotivkom Sergejov Lavrovom, aby pred začiatkom stretnutia ministrov G20 prediskutovali vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Lavrov na stretnutí informoval Wanga o „realizácii hlavných úloh špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, pričom zopakoval, že cieľom je „denacifikácia“ Ukrajiny, uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

Podľa ruského rezortu diplomacie obe strany na stretnutí poukázali na „neprijateľnú podstatu jednostranných sankcií prijatých obchádzaním Organizácie spojených národov“. Peking aj napriek kritike udržiava s Moskvou priateľské vzťahy, zatiaľ čo západné krajiny sa snažia Rusko izolovať v dôsledku vojenského vpádu na Ukrajinu. Čína odmietla odsúdiť ruskú inváziu a je obviňovaná, že poskytuje Moskve diplomatické krytie, keďže sa nepripojila k západným sankciám a dodávkam zbraní na Ukrajinu.

 

 

     

Na Bali vo štvrtok dorazil i americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý bude s Wangom rokovať v sobotu. Rokovanie s Lavrovom nemá naplánované, hoci na stretnutí ministrov príde k ich prvej vzájomnej konfrontácii od ruského vpádu na Ukrajinu vo februári. Washington i viaceré ďalšie západné krajiny trvajú na tom, že Rusko by už nemalo byť súčasťou medzinárodných fór.

 

Možno vás zaujme: Slovensko je pripravené podieľať sa na obnove Ukrajiny, vyhlásila štátna tajomníčka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona