Čínsky miliardár stratil za niekoľko hodín 21 miliárd: Nezaujíma ho to

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 11:30 • 2 min
Čínsky miliardár stratil za niekoľko hodín 21 miliárd: Nezaujíma ho to

HONGKONG – Na burze s akciami sa dajú zarobiť, ale aj stratiť obrovské peniaze.

slovakia

left justify in out

Včera sme vám priniesli smutný príbeh čínskeho miliardára a majiteľa firmy Hanergy Thin Solar Li Hejuna, ktorý „vďaka“ tomu, že sa neukázal na stretnutí s akcionármi, stratil 15 miliárd dolárov, keď akcie jeho spoločnosti klesli o 47%.

 

Pomysleli by ste si, že sa jedná o ojedinelý prípad, ktorý sa tak skoro nebude opakovať. Lenže ešte včera sa stihol zopakovať, ale v ešte väčších číslach.

 

Akcie spoločnosti Goldin Property Holdings Limited, hongkongskej dcérskej spoločnosti Goldin Group včera spadli o neuveriteľných 60%. V stredu sa cena akcii pohybovala na hodnote 29,50 hongkongského dolára za kus v piatok ráno to už bolo za 9,52. Jedná sa tak o čistý pokles 67,7%.

 

Zaujímavosťou je, že spoločnosť sa k tomuto poklesu nevyjadrila  a pokračuje v obchode.

 

Napriek tomu, že dôvod takto výrazného poklesu je neznámy, výsledok toho, je že majoritný akcionár Pan Sutong, rovnako ako jeho kolega Li Hejun prišiel o miliardy dolárov.

 

Podľa výpočtov Business Insideru stratil Pan, ktorý vlastní 65% Goldin Property Holdings takmer 21 miliárd dolárov (18,9 miliardy eur). Minulý rok zarobil viac ako 22 miliárd dolárov. K obrovskej strate sa vyjardil, že ho to nezaujíma.

 

Pan Sutong prišiek ako 18-ročný do Hongkongu s 500-tisíc dolármi. Najskôr začal obchodovať s japonskou elektronikou, a potom začla elektroniku sám vyrábať. V roku 2008 založil Goldin Property Holdings a začal obchodovať s pozemkami a stavať mrakodrapy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies