Čínsky jüan vo financovaní obchodu predbehol euro

NETKY.SK • 3 December 2013, 09:34 • 2 min
Čínsky jüan vo financovaní obchodu predbehol euro

HONG KONG - Čínsky jüan v októbri predbehol euro a stal sa druhou najpoužívanejšou menou pri financovaní obchodu. Uviedla to v utorok spoločnosť SWIFT, ktorá poskytuje služby v oblasti globálnych transakcií.

slovakia

left justify in out

Podiel jüanu na financovaní obchodu v októbri tohto roka vzrástol na 8,66 %. V januári minulého roka bol podiel čínskej národnej meny na financovaní obchodu iba 1,89 %. Jüan je teraz na druhom mieste za dolárom, ktorý zostáva hlavnou menou pri financovaní obchodu s podielom 81,08 %.

Čínsku menu v obchode používajú predovšetkým Čína, Hong Kong, Singapur, Nemecko a Austrália, uviedla spoločnosť SWIFT vo vyhlásení. Čína, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou na svete, zrýchľuje tempo finančnej reformy v záujme toho, aby sa jej národná mena začala viac používať na medzinárodnej úrovni. Peking si želá zväčšiť globálny vplyv jüanu a zmenšiť svoju závislosť od amerického dolára. Jüan sa začal v medzinárodnom obchode používať v roku 2009, a odvtedy sa platenie čínskou menou v zahraničí rýchlo rozširuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies