Čínsky jüan sa stal štvrtým najpoužívanejším platidlom, predbehol japonskú menu

NETKY.SK • 6 Október 2015, 11:32 • 2 min
Čínsky jüan sa stal štvrtým najpoužívanejším platidlom, predbehol japonskú menu

HONG KONG - Čínsky jüan sa v auguste stal štvrtou najpoužívanejšou menou pre platby vo svete a predbehol tak japonský jen. Informovala o tom v utorok organizácia SWIFT poskytujúca služby v oblasti globálnych transakcií.

slovakia

left justify in out

Jüan na pozícii platobnej meny v posledných troch rokoch predbehol sedem mien a v súčasnosti sú pred ním iba americký dolár, euro a britská libra. Hodnota globálnych platieb jüanom v auguste vzrástla o 9,13 %, pričom platby prostredníctvom všetkých mien klesli o 8,3 %, uviedla organizácia SWIFT. Podiel jüanu na globálnych platbách v auguste stúpol na úroveň 2,79 %. Ako platobnú menu jüan používalo v auguste vyše 100 krajín, pričom 90 % finančných tokov sa koncentrovalo v desiatich krajinách. V Singapure sa spracovalo 24,4 percenta týchto platieb, po ktorom nasledovala Veľká Británia s 21,6 percentami týchto platieb.


Globálne platby jüanom v auguste realizovalo viac ako 1 700 finančných inštitúcii, čo bol medziročný rast o 14 %. Približne 600 z týchto inštitúcii používalo jüan ako platobnú menu bez toho, aby mali zastúpenie v Číne alebo v Hong Kongu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies