Čínsky Huawei bol nútený predať svoje mobily Honor, tlak zo strany USA bol už enormný

NETKY.SK • 17 November 2020, 14:29 • 2 min
Čínsky Huawei bol nútený predať svoje mobily Honor, tlak zo strany USA bol už enormný

PEKING - Čínsky technologický gigant Huawei predal svoju divíziu lacných mobilných telefónov Honor. Huawei, ktorý čelí americkým sankciám, si od tohto kroku sľubuje, že na oddelenú spoločnosť sa nebudú vzťahovať.

slovakia

left justify in out

Bez podielu a zásahu 

Novým majiteľom je konzorcium 40 investorov. Medzi nimi je štátom vlastnená technologická firma Zhixin z juhočínskeho mesta Šen-čen, kde má sídlo aj Huawei. Zvyšok sú predajcovia značky Honor. Huawei tvrdí, že v novej spoločnosti nemá podiel a ani nebude zasahovať do jej riadenia. Cenu transakcie nezverejnili, podľa médií sa pohybuje okolo 100 miliárd čínskych jüanov (CNY).

 

img

 

Honoru hrozil krach 
Rozhodnutie spravila divízia Honor, aby zabezpečila svoje prežitie, uviedol Huawei vo vyhlásení. Podľa konzorcia nových vlastníkov je vyčlenenie firmy najlepším riešením pre zamestnancov aj zákazníkov.

 

USA vidí Huawei ako hrozbu 

Huawei čelí americkým sankciám, ktoré firme sťažujú prístup k počítačovým čipom a iným technológiám vyrobeným v USA. Washington označuje Huawei za bezpečnostné riziko. Firmu obviňuje z účasti na špionážnych aktivitách v prospech čínskej vlády. Huawei to odmieta.

 

img


Divíziu Honor založil Huawei v roku 2013. Podľa údajov materskej spoločnosti dodáva zákazníkom zhruba 70 miliónov mobilov ročne. Po predaji si Huawei ponechá svoju rovnomennú značku prémiových smartfónov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies