Čínsky HDP porastie najpomalšie za štvrťstoročie

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 12:07 • 2 min
Čínsky HDP porastie najpomalšie za štvrťstoročie

MANILA - Tempo ekonomického rastu Číny sa v tomto roku spomalí na úroveň 6,5 % po vlaňajšom posilnení o 6,9 %. Uviedla to Ázijská rozvojová banka (ADB) vo svojom najnovšom výhľade ázijskej ekonomiky, ktorý zverejnila v stredu.

slovakia

left justify in out

Banka tak predpovedá, že hospodársky rast Číny bude v tomto roku najpomalší za štvrťstoročie, ale spomaľovanie ekonomiky krajiny bude podľa nej pokračovať a v budúcom roku vzrastie iba o 6,3 %.

 

Prognózu rastu čínskeho hrubého domáceho produktu (HDP) Ázijská rozvojová banka vo svojom najnovšom výhľade zhoršila, keďže ešte v decembri predpovedala, že v tomto roku posilní o 6,7 %. Čínska vláda pre rok 2016 plánuje rast HDP v pásme 6,5 až 7 %. Prognóza Ázijskej rozvojovej banky sa tak nachádza na dolnej hranici tohto plánovaného pásma.

 

Ázijská rozvojová banka zhoršila aj prognózu ekonomického rastu celej skupiny 45 rozvíjajúcich sa krajín ázijsko-tichomorského regiónu. Banka odhaduje, že hospodárstvo regiónu v tomto roku posilní o 5,7 % a rovnakým tempom podľa nej bude rásť aj v roku 2017. V decembri ADB predpovedala, že ekonomika regiónu v roku 2016 posilní o 6 % po minuloročnom raste o 5,9 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies