Čínsky dovoz ropy z Ruska rekordne stúpol

NETKY.SK • 23 Január 2015, 15:27 • 2 min
Čínsky dovoz ropy z Ruska rekordne stúpol

PEKING - Čínsky dovoz ruskej ropy v decembri vzrástol na rekordných 876 tis. barelov denne. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil čínsky colný úrad.

slovakia

left justify in out

Čínske rafinérske firmy totiž využili pokles spotovej ceny ruskej ropy na niekoľkoročné minimá. Za celý rok 2014 sa čínsky dovoz ruskej ropy zväčšil o 36 % na rekordných zhruba 662 tis. barelov denne.

 

Objem dovozu ruskej ropy do Číny v decembri medziročne vzrástol o 86 %. Rusko predbehlo Omán a stalo sa tretím najväčším exportérom ropy na čínsky trh po Saudskej Arábii a Angole. Ruský export do Číny by v tomto roku mal opäť vzrásť, pričom sa očakáva väčšia preprava cez východoruský prístav Kozmino. 

 

Čína v súčasnosti nakupuje ruskú ropu, ktorá sa prepravuje ropovodmi aj tankermi. Odbočka ropovodu Východná Sibír - Tichý oceán smeruje do severovýchodnej Číny, kde je rafinérska báza kontrolovaná najväčšou čínskou energetickou spoločnosťou PetroChina. Do severozápadnej Číny Rusko prepravuje ropu aj ropovodom cez Kazachstan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona