Čínsky akciový trh padá, hrozí veľká kríza

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 17:49 • 2 min
Čínsky akciový trh padá, hrozí veľká kríza

PEKING – Čínska vláda prestala vo veľkom zasahovať do trhov, ktoré zažívajú obrovský prepad.

slovakia

left justify in out

Okrem čínskych a svetových firiem, ktoré vlastnia akcie, je to veľká rana pre ľudí, ktorých výrazný pokles cien akcií pripravuje o životné úspory. Ceny aktív sa ocitli na štvormesačnom minime.

 

Čínsky akciový trh v stredu prudko oslabil. Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy obchodované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, klesol o 6,8 %. Zastavenie obchodov na týchto burzách oznámilo ďalších 500 firiem. Celkovo obchodovanie doteraz prerušilo zhruba 1 300 firiem, čo predstavuje približne 45 % spoločností registrovaných na čínskych burzách. Od polovice júna čínske akcie stratili zhruba 30 % hodnoty. Časť globálnych investorov sa obáva, že situácia na čínskom akciovom trhu môže znamenať pre globálnu ekonomiky väčšiu hrozbu než súčasná kríza v eurozóne, uviedla agentúra Reuters.

 

Prepad na čínskych burzách nasledoval po tom, čo akciové indexy od začiatku roka viac než zdvojnásobili svoju hodnotu. Čínsky úrad pre regulácie akciových trhov uviedol, že eviduje výrazný nárast "iracionálnych predajov". V snahe zmierniť napätie ministerstvo financií v Pekingu vyzvalo štátne firmy, aby sa napriek súčasným otrasom nezbavovali akcií. Ministerstvo tiež odporučilo firmám, aby nakupovali akcie spoločností, ktorých ceny v súčasnosti nedosahujú "rozumné úrovne".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies