Čínsku novinárku prepustili z väzby, jej právnika odviedli neznámi muži

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 12:07 • 2 min
Čínsku novinárku prepustili z väzby, jej právnika odviedli neznámi muži

PEKING - Čínsku asistentku spravodajstva zamestnávanú nemeckým týždenníkom Die Zeit, Čang Miao, prepustili vo štvrtok večer po deviatich mesiacoch z väzby, ale neznáme osoby "odviedli" dnes ráno jej právnika.

slovakia

left justify in out

Oznámil to brat novinárky, ktorého citovala nemecká tlačová agentúra DPA. Asistentku Miao, ktorú zadržali vlani v októbri krátko po tom, čo pomáhala pri reportáži o prodemokratických protestoch v Hongkongu, prepustili bez vznesenia obvinení. Informoval o tom vo štvrtok popredný americký denník New York Times.


"Vyzdvihli sme ju včera večer a jej situácia je teraz celkom dobrá," uviedol brat prepustenej asistentky. "Dnes o 07.00 h však jej právnika Čou Š'-fenga, ktorý bol ubytovaný v tom istom hoteli ako sestra, odviedli z vedľajšej izby nejakí neznámi ľudia. Nevieme, kto sú, a ani to, kam ho odviedli," oznámil brat.
Zmizli aj ďalší zamestnanci pekinskej právnickej firmy Pej-ťing Žuej-feng, vrátane účtovníka a asistentky, informoval Čouov kolega.


Kolega potvrdil, že Čoua odviedli z hotela v umeleckej štvrti Sung-čuang na východe Pekingu "násilím" traja muži.
Odborná poradkyňa asistentky, bývalá pekinská dopisovateľka týždenníka Die Zeit Angela Köckritzová, napísala v januári, že z Číny odišla, lebo po zadržaní asistentky ju opakovane vypočúvali.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies