Čínski vedci urobili veľký skok! Do vesmíru prvýkrát teleportovali časticu

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 16:35 • 2 min
Čínski vedci urobili veľký skok! Do vesmíru prvýkrát teleportovali časticu

PEKING - Čínski vedci tento týždeň oznámili, že úspešne teleportovali fotón zo Zeme do vesmíru na satelit vzdialený vyše 500 kilometrov nad povrchom planéty.

slovakia

left justify in out

Nešlo však o teleport z našich snov o cestovaní, kde sa premiestňujú pevné telesá, respektíve živé bytosti. Číňania uskutočnili kvantovú teleportáciu, pri ktorej sa presúva veľmi malá častica, resp. informácia.

 

Laboratórne testy kvantovej teleportácie sú v 21. storočí časté a bežné. Vedci už teleportovali atómy, laserové lúče či atómy rubídia. Mimo laboratórnych podmienok sa kvantová teleportácia podarila uskutočniť len minulý rok, a to dokonca dvom vedeckým tímom naraz nezávisle od seba.

 

img

 

Čína v týchto dňoch však predviedla niečo výnimočné. Vzdialenosť, ktorú teleportáciou prekonali je rekordná.  Fotón zachytil vysoko citlivý satelit Micius, ktorý Čína vypustila na obežnú dráhu Zeme minulý rok. 

 

Kvantová teleportácia je kľúčom k vytvoreniu kvantového internetu. Podstatou tejto teleportácie je posielanie informácie o objekte na veľkú vzdialenosť. Je nutná prítomnosť dvoch rovnakých objektov – jeden je teleportovaný a ten druhý zostáva na  pôvodnom mieste. Po premiestnení, sa objekt na pôvodnom mieste zničí a jeho teleportovaná kópia prenesie informáciu o ňom na druhé miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies