Čínski vedci geneticky upravili DNA embryí, poputujú do väzenia

NETKY.SK • 30 December 2019, 11:08 • 2 min
Čínski vedci geneticky upravili DNA embryí, poputujú do väzenia

PEKING - Troch čínskych vedcov, ktorí sa podieľali na narodení bábätiek s upravenou DNA, odsúdili za nelegálne praktizovanie medicíny.

slovakia

left justify in out

Výskumník pôjde do väzenia

Vedúcemu výskumníkovi Che Ťien-kchuejovi, ktorý vlani v novembri šokoval svet vyhlásením, že geneticky upravil embryá dvojčiat, ktoré sa v tom mesiaci narodili, súd vymeral trojročný trest odňatia slobody a pokutu tri milióny čínskych juanov (v prepočte viac ako 384-tisíc eur). Jeho kolegovia dostali nižšie tresty - Čang Žen-limu dali dvojročný trest odňatia slobody a pokutu milión juanov (približne 128-tisíc eur) a Čchin Ťin-čouovi 18 mesiacov väzenia s dvojročným odkladom a pokutu 500-tisíc juanov (64-tisíc eur).

 

img

 

Geneticky modifikované dvojčatá
Vedci sa podieľali na narodení troch geneticky modifikovaných bábätiek, ktoré sa narodili dvom ženám, informuje Sin-chua citujúc súdne dokumenty. Potvrdila tak správy o treťom takomto dieťati.

 

img

 

Lekári neboli kvalifikovaní
Súd uviedol, že trojica nezískala kvalifikáciu na vykonávanie lekárskej praxe, nasledovala slávu a zisky, úmyselne porušila čínske nariadenia o vedeckom výskume a prekročila etickú hranicu ako vo vede, tak aj v medicíne. Podľa súdu tiež sfalšovali dokumenty o etickom preskúmaní.

 

Bábätká sú odolné voči vírusu HIV
Che študoval v Spojených štátoch a neskôr si zriadil laboratórium na Južnej vedecko-technologickej univerzite v meste Šen-čen. Čang a Čchin pracovali v nemenovaných zdravotníckych zariadeniach v provincii Kuang-tung, kde sa nachádza aj Šen-čen. Cheovo vlaňajšie oznámenie vyvolalo celosvetovú debatu o etike genetickej modifikácie. Vedec tvrdí, že s pomocou technológie CRISPR upravil gény v embryách tak, aby boli odolné voči vírusu HIV.
 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies