Čínski piloti sa musia naučiť lietať aj v hustom smogu

NETKY.SK • 12 December 2013, 12:13 • 2 min
Čínski piloti sa musia naučiť lietať aj v hustom smogu

PEKING - Čínsky letecký úrad nariadil pilotom absolvovať výcvik v lietaní v zlej viditeľnosti z dôvodu častého zamorenia veľkých miest, najmä Pekingu, smogom.

slovakia

left justify in out

Civilný letecký úrad tak chce zamedziť veľkým meškaniam letov spôsobeným hustým smogom znižujúcim viditeľnosť na minimum. Medzinárodné letisko v Pekingu má z tohto dôvodu najviac meškaní na svete, pričom len 18 percent letov prichádza či štartuje načas. Nové nariadenie na získanie schopností lietať v zlej viditeľnosti bude platiť od 1. januára a v prvej fáze sa bude týkať len pilotov lietajúcich do Pekingu.

Problémy so znečistením ovzdušia v Číne má na svedomí rapídna urbanizácia krajiny súvisiaca s obrovským rastom ekonomiky v posledných rokoch. Experti za jednu z hlavných príčin smogu označujú prehustenú dopravu v čínskych mestách, ale aj používanie neekologických spôsobov vykurovania, napríklad uhlia. OSN zaraďuje 20-miliónový Peking medzi mestá s najvyššou mierou znečistenia na svete. Vláda už sľúbila, že prijme opatrenia na zlepšenie situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona