Čínskí investori majú záujem o slovenské technológie v doprave

NETKY.SK • 10 November 2014, 13:51 • 2 min
Čínskí investori majú záujem o slovenské technológie v doprave

BRATISLAVA - Čínska spoločnosť China Railway 16th Bureau Group Co., ktorá sa radí medzi Top 500 firiem na svete, sa zaujíma o tri slovenské technológie.

slovakia

left justify in out

O nízku protihlukovú stenu, ktorá zmierňuje aj otrasy vozňov na železničných tratiach, ďalej o špeciálne vyvinuté oleje, ktoré sú využiteľné v železničnej doprave pri údržbe výhybkových a dráhových mechanizmov, ako aj o bezpečnostné systémy na tratiach. Slovenské projekty prezentovali popredným zástupcom spoločnosti firmy zo SR v rámci minulotýždňovej návštevy čínskej delegácie investorov v Bratislave.
     

"Dosky Stered dokážu výborne tlmiť otrasy a skvalitniť tak život v ktorejkoľvek metropole sveta. V slovenských a čínskych mestách chceme tak poskytnúť príjemnejšie bývanie, a to aj v blízkosti električkových tratí," povedal Juraj Plesník, konateľ slovenskej spoločnosti PR Krajné. Dosky sa vyrábajú na báze patentovo chránenej mechanickej recyklácie syntetických textílií používaných v automobilovom priemysle. S nízkou protihlukovou stenou majú už skúsenosti v Česku, kde ju postavili pozdĺž vybraných železničných tratí v blízkosti domov. Technológia neprekáža výhľadu na krajinu a pritom poskytuje veľmi silnú protihlukovú bariéru.
     

Záujem je aj o špeciálne vyvinuté oleje šetrné k životnému prostrediu od spoločnosti PeWas. Využitie majú v regulovaných oblastiach prírody a národných parkov. Patria do portfólia tejto spoločnosti, ktorá je aj autorkou patentov na Aquaholder uplatniteľný v poľnohospodárstve. Ponúka riešenie pre strednodobé udržovanie vlahy v suchej pôde v oblastiach, ktoré pre nízke zrážky poľnohospodárstvu príliš neprajú.
     

Čínskych investorov oslovil aj servis zariadení pomocou NDT technológie spoločnosti Wizaco, ktorá umožňuje testovanie funkčnosti spojov a materiálov bez toho, aby sa prístroj zastavil alebo otvoril. Nová on-line technológia dokáže vlakové súpravy alebo koľaje neustále sledovať, kontrolovať ich korektný chod a dáta odosielať centrálne pre denný monitoring ich funkčnosti a bezpečnosti.
     

"Návšteva čínskych investorov prebiehala vo veľmi priateľskom duchu, bolo príjemné vidieť, že sa o naše technológie naozaj zaujímajú a majú reálnu snahu o ich aplikáciu pre vlastné investičné aktivity. Vzťahy s Čínou sú oveľa efektívnejšie, ako tomu bolo v minulosti," zhodnotil Martin Krištofčák zo spoločnosti Wizaco.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies