Čínskemu laureátovi Nobelovej ceny Liou Siao-poovi zlyhávajú orgány

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 13:02 • 2 min
Čínskemu laureátovi Nobelovej ceny Liou Siao-poovi zlyhávajú orgány

PEKING - Čínskemu disidentovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi, ktorý má konečné štádium rakoviny pečene, už zlyhávajú telesné orgány.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie I. kliniky fakultnej nemocnice v čínskom meste Šen-jang. Nemocnica dnes zverejnila výsledky dvoch testov, ktoré preukázali slabú funkciu pečene pacienta, napriek tomu, že Liou dostal dialýzu a transfúziu krvnej plazmy.

 

Obavy o kvalitu zdravotnej starostlivosti v Liouovom prípade prejavilo viacero západných politikov a zahraničných ľudskoprávnych aktivistov. Viacerí z nich žiadali, aby Liou mohol podstúpiť liečbu v zahraničí.

 

Čínske úrady uviedli, že stav pacienta je natoľko vážny, že nie je schopný prevozu do zahraničia. Ubezpečili pritom, že Liou dostáva najlepšiu možnú starostlivosť a zdôraznili, že ostatné krajiny by nemali do tejto záležitosti zasahovať.

 

Liou Siao-poa (61) odsúdili v roku 2009 na 11 rokov odňatia slobody za podnecovanie protištátnej činnosti, čoho sa mal dopustiť, keď sa zapojil do prípravy textu Charty 08 vyzývajúcej na rozsiahle politické reformy v Číne.

 

V decembri 2010 mu udelili Nobelovu cenu za mier za jeho boj za ľudské práva v Číne. Po udelení ceny Čína zmrazila s Nórskom diplomatické vzťahy a obnovila ich až vlani v decembri.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies