Čínskeho vodcu privíta v Prahe aj bilbord s dalajlámom a Havlom

NETKY.SK • 28 Marec 2016, 12:58 • 2 min
Čínskeho vodcu privíta v Prahe aj bilbord s dalajlámom a Havlom

PRAHA - Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý pricestuje dnes na štátnu návštevu Česka, privítajú v Prahe nielen české a čínske vlajky, ale aj bilbord s dalajlámom a Václavom Havlom.

slovakia

left justify in out

Očistené čínske vlajky sa na trasu medzi letiskom a Hradom vrátili po tom, ako ich v noci na sobotu niekto poškodil farbou, informuje server iDnes.cz.


Vlajky opäť visia na verejnom osvetlení na Chotkovej, Jelenej, Európskej ulici a na ulici Mariánske hradby. Zadávateľom vyvesenia vlajok je Zmiešaná česko-čínska komora vzájomnej spolupráce, ktorú vedie exminister obrany ČR Jaroslav Tvrdík.


Čínske vlajky zatiaľ neznámi páchatelia poškodili kraslicami naplnenými šedou a modrou farbou. Pražská polícia podľa dnešného vyjadrenia svojho hovorcu po páchateľoch naďalej pátra, pričom známa ešte nie je ani výška vzniknutej škody. Už v noci na piatok zadržali policajti 33-ročného muža, ktorý zo stĺpu na Európskej ulici odrezal dve čínske vlajky.


Na ceste z letiska k Pražskému hradu sa dnes objavil tiež mobilný bilbord s tibetským dalajlámom a bývalým českým prezidentom Václavom Havlom. V češtine a angličtine je na ňom nápis: "Tu sú doma títo páni". Bilbord pripravil Spolok pre výstavbu sochy Václava Havla ako reakciu na návštevu čínskeho prezidenta a vlajkovú výzdobu v pražských uliciach.


Mestská štvrť Praha 6 vyvesila pri tejto príležitosti na svojej radnici tibetskú vlajku. Tamojší starosta Ondřej Kolář kritizoval umiestnenie čínskych vlajok a uvítacích bilbordov. Pred čínskou ambasádou od rána ticho protestuje zhruba 15 aktivistov z Čínou zakázaného hnutia Falun Gong. V súvislosti s návštevou Si Ťin-pchinga sa chystajú aj protestné akcie.


Na incident s poškodenými vlajkami zareagoval dnes aj čínsky štátny denník Global Times, podľa ktorého v Česku napriek politickej transformácii stále existuje niekoľko ideologických aktivistov zaoberajúcich sa ultrapravicovou politickou kampaňou. Podľa denníka incident ukazuje na "veľké chyby pražskej polície a na skryté nepriateľstvo v českej spoločnosti".


Global Times píšu taktiež o význame, aký ČR prikladá vzťahom s Čínou, a tvrdí, že sa ČR vymanila z ideológie, ktorá prevládala v jej zahraničnej politike po rozpade Sovietskeho zväzu. Dôkazom tejto novej politiky bola podľa denníka prítomnosť českého prezidenta Miloša Zemana na vlaňajšej vojenskej prehliadke v Pekingu pri výročí ukončenia druhej svetovej vojny.


Najdôležitejším výstupom trojdňovej návštevy čínskeho prezidenta v Česku má byť podľa spravodajského servera Novinky.cz vytvorenie strategického partnerstva medzi Prahou a Pekingom, ktoré by malo v budúcnosti zabezpečiť príliv čínskych investícií. Lietadlo so Si Ťin-pchingom má dosadnúť na pražskom Letisku Václava Havla približne o 14.00 h SELČ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies