Čínske vojenské lietadlá preleteli nad Okinavou, Japonsko zareagovalo

NETKY.SK • 26 September 2016, 09:15 • 2 min
Čínske vojenské lietadlá preleteli nad Okinavou, Japonsko zareagovalo

TOKIO - Japonské vzdušné sily uviedli do pohotovosti svoje bojové stíhačky po tom, ako najmenej osem čínskych vojenských lietadiel - stíhačiek a bombardérov - preletelo v nedeľu cez dôležitú medzinárodnú vzdušnú trasu do západnej časti Tichého oceánu.

slovakia

left justify in out

Čínske lietadlá využili legálnu, avšak politicky citlivú trasu ponad japonský ostrov Okinava a zámerom tejto operácie bolo evidentne poslať Tokiu určitý odkaz, napísal dnes denník Japan Times.

 

Ide o prvý známy prípad, keď Peking vyslal svoje bojové lietadlá do danej oblasti. K udalosti došlo len niekoľko dní po tom, ako japonská ministerka obrany Tomomi Inadaová ohlásila plány na zintenzívnenie vojenskej prítomnosti v spornom Juhočínskom mori.

 

Čína tvrdí, že na akcii sa zúčastnila skupina vyše 40 lietadiel vrátane tankovacích. Stroje preleteli medzi ostrovom Mijako neďaleko Taiwanu a hlavným ostrovom Okinavského súostrovia. Podľa čínskeho rezortu obrany boli na "pravidelnej" hliadkovacej misii v západnej oblasti Pacifiku.

 

Japonské ministerstvo obrany spresnilo, že čínske lietadlá preleteli ponad Mijakoský prieliv v prefektúre Okinawa, japonský vzdušný priestor však nenarušili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona