Čínske veľkomesto Čchong-čching investuje do výroby 1,5 bilióna CNY

NETKY.SK • 21 August 2012, 11:30 • 2 min
Čínske veľkomesto Čchong-čching investuje do výroby 1,5 bilióna CNY

Čínske veľkomesto Čchong-čching investuje do výroby 1,5 bilióna CNY - Svet Čínske veľkomesto Čchong-čching informovalo, že do rozvoja ekonomiky vloží 1,5 bilióna CNY (191,73 miliardy eur). Čchong-čching je priemyselné centrum na juhu krajiny.

slovakia

left justify in out

img

Čínske veľkomesto Čchong-čching informovalo, že do rozvoja ekonomiky vloží 1,5 bilióna CNY (191,73 miliardy eur). Čchong-čching je priemyselné centrum na juhu krajiny. Nasledovalo príklad štyroch veľkomiest, ktoré sa už rozhodli pre podporu ekonomiky z vlastných zdrojov. Ich podnikateľské aktivity majú zastaviť pokles rastu hrubého domáceho produktu (HDP) štátu. V druhom štvrťroku dosiahol jeho medziročný prírastok 7,6 % a bol najnižší za posledné tri roky. Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje rast HDP Číny v tomto roku asi na 8 %.
      Čchong-čching vloží prostriedky do 37 výrobných oblastí, vrátane automobilového priemyslu, výroby elektroniky a do rozvoja petrochémie. Investície do siedmich z nich musia byť vyššie ako 100 miliárd CNY a 30 ostatných má dosiahnuť najmenej po 10 miliárd CNY.
      Zatiaľ nie je jasné, či do celkovej sumy bola zarátaná aj hodnota starších projektov, alebo či ide o celkom nové zdroje.
      Premiér Wen Ťia-pao minulý týždeň práve počas návštevy na juhu krajiny vyhlásil, že Čína tento rok splní schválené ciele, ale že "ťažké podmienky pre hospodárstvo" môžu ešte určitý čas pretrvávať.
      Vedenie štátu schválilo medziročný rast HDP v tomto roku o 7,5 %. Analytici upozorňujú, že investičné zámery Čchong-čchingu sa ešte nemusia realizovať vo vymedzenom čase, lebo mnohé projekty bude musieť ešte potvrdiť Peking.
      Vládne investície môžu obmedziť úsilie zamerané na rast domácej spotreby a na zníženie závislosti krajiny od vývozu. Ekonómovia sa zhodujú na tom, že krajina potrebuje, aby príjmy obyvateľstva a jeho životná úroveň dlhodobo rástli. 

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies