Čínske vedenie varuje pred chaosom

NETKY.SK • 2 Október 2014, 11:43 • 2 min
Čínske vedenie varuje pred chaosom

HONGKONG - Čínska oficiálna tlač vo štvrtok varovala pred "chaosom" v Hongkongu, kde sa od minulého týždňa rozmáhajú demonštrácie za vyššiu mieru demokracie v súvislosti s voľbami naplánovanými na rok 2017.

slovakia

left justify in out

Ľudový denník plniaci úlohu komunikačného prostriedku vládnucej komunistickej strany taktiež vyjadril pevnú podporu šéfovi hongkonskej samosprávy Leungovi Čchun-jingovi, ktorý požiadavky nespokojencov odmieta, zatiaľ čo druhá strana vyhlasuje, že ak do štvrtkového večera neodstúpi, začne s okupáciou vládnych úradov. Podľa zverejneného komentára "ústredná vláda guvernérovi plne dôveruje a je veľmi spokojná s jeho prácou". Podporuje taktiež postup hongkonskej polície, ktorá sa cez víkend stala terčom kritiky za použitie slzotvorného plynu a obuškov proti demonštrantom.

 

Protesty pred sídlom hongkonskej samosprávy v stredu prilákali desaťtisíce ľudí, ktorí využili voľno pri príležitosti osláv 65. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky. Voľným dňom je aj štvrtok, počet účastníkov sa však napriek tomu opäť znížil. Demonštrácie sa od pondelka nesú v pokojnej atmosfére, čo by sa mohlo zmeniť v prípade, že protestné skupiny splnia svoje hrozby a pokúsia sa vládne budovy obsadiť či obkľúčiť. Pred vstupom do Leungovho úradu polícia zriadila zátarasy, zatiaľ čo jej hovorca varoval demonštrantov pred možnými vážnymi následkami. 

 

Protesty vyvolalo augustové rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Situácia je označovaná za najvážnejšiu od návratu Hongkongu pod čínsku správu v roku 1997.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona