Čínske úrady po protestoch občanov pozastavili projekt výstavby hlinikárne

NETKY.SK • 15 Február 2017, 11:22 • 2 min
Čínske úrady po protestoch občanov pozastavili projekt výstavby hlinikárne

PEKING - Úrady mesta Ta-čching, ležiaceho na severovýchode Číny neďaleko jej hraníc s Ruskom, sa po protestoch občanov vzdali plánov na výstavbu hlinikárne. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej ide o ďalší dôkaz nárastu environmentálneho povedomia v radoch čínskeho obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

Posledný protest proti výstavbe hlinikárne sa pred tačchinskou radnicou uskutočnil v utorok, keď viac ako 200 demonštrantov čelilo desiatkam policajtov. Nemenovaný obyvateľ pre AP uviedol, že podobné protesty sa v meste konali od začiatku februára.

 

Miestna radnica podpísala so spoločnosťou Zhongwang Holdings Ltd. zmluvu o spolupráci ohľadom výstavby hlinikárne už v roku 2011, pričom malo vzniknúť 30.000 pracovných miest. Po protestoch verejnosti však radnica na svojej internetovej stránke oznámila, že sa so spoločnosťou dohodla na pozastavení projektu. Dodala, že rozhodnutie o tom, či sa v ňom bude pokračovať, závisí od "konsenzu s občanmi".

 

V Hongkongu registrovaná spoločnosť Zhongwang Holdings Ltd. v súvislosti s kauzou výstavby hlinikárne v Ta-čchingu vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že jej výrobné procesy vyhovujú všetkým medzinárodným environmentálnym štandardom.

 

Podobné protesty kvôli ochrane životného prostredia sú v Číne čoraz častejšie, čo svedčí o požiadavkách strednej triedy, ktorá chce žiť v čistejšom prostredí a je si vedomá rizík, ktoré znečistenie prináša.

 

AP však súčasne upozornila na častý jav, keď úrady síce vyhovejú občanom a pozastavia projekty výstavby tovární, ale o pár mesiacov sa k ich realizácii "v tichosti" vrátia.

 

Po desiatkach rokov, keď sa v Číne vôbec neriešil problém znečisťovania životného prostredia súvisiaci s priemyselným rastom, sa táto agenda stala vážnou výzvou pre tamojšie komunistické vedenie. Znečisteniu vzduchu sa totiž v Číne pripisuje 1,4 milióna predčasných úmrtí ročne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona