Čínske orgány odoberajú pasy obyvateľom nepokojnej oblasti Sin-ťiang

NETKY.SK • 25 November 2016, 11:15 • 2 min
Čínske orgány odoberajú pasy obyvateľom nepokojnej oblasti Sin-ťiang

PEKING - Obyvatelia autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny, kde v posledných rokoch dochádza k nepokojom, musia odovzdať polícii svoje cestovné pasy.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto opatrenia je "udržanie spoločenského poriadku", informovala dnes agentúra DPA, ktorá citovala vyjadrenie nemenovaného úradníka pre čínsky denník Global Times.

Uvedená politika vyvolala ostrú kritiku, keďže sa očividne vzťahuje na moslimskú menšinu Ujgurov. Regionálna samospráva Sin-ťiangu sa k informáciám o odoberaní dokladov zatiaľ nechcela vyjadriť.

 

Podľa zdrojov DPA môžu tzv. jednoduchí ľudia dostať svoje pasy späť, úrady však nedovolia vycestovať osobám s "podozrivým" pozadím.

 

Britská stanica BBC uviedla, že podľa vládnych orgánov ide o súčasť boja proti "terorizmu", zatiaľ čo ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch hovorí o upieraní slobody pohybu. Podľa spravodajcu BBC v Pekingu musia všetci obyvatelia Sin-ťiangu pred vycestovaním z krajiny žiadať o povolenie. Stanica v tejto súvislosti pripomína, že polícia v Sin-ťiangu začala v júni vyžadovať pri vystavovaní cestovných dokladov aj vzorky DNA a biologické údaje.

 

V provincii Sin-ťiang bolo v uplynulých rokoch počas nepokojov zavraždených niekoľko stoviek ľudí. Vláda z toho obviňuje islamských militantov, ktorí chcú nastoliť nezávislý štát s názvom Východný Turkestan pre menšinu Ujgurov, prevažne moslimské obyvateľstvo hovoriace turkickým jazykom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona